Anna Helgesson: Några tankar om bokförlag

Egenutgivning eller förlagDet här med vilka bokförlag som är bäst är en ständig fråga för både aspirerande och etablerade författare.

Det pågår en diskussion om vad som är att föredra – egenutgivning eller förlag. Det senare gärna med stora marknadsföringsmuskler, läs Bonniers och Norstedts. För att förtydliga lite – när jag skriver förlag så menar jag ett traditionellt förlag, ett förlag som sköter rubbet åt dig.

Jag har personligen ingen erfarenhet av s.k. hybridförlag eller för den delen print-on- demand-varianter.

Vad har jag för erfarenhet då?

Som jag skrev i mitt förra inlägg så är alla mina böcker utgivna på Idus förlag. Det är ett bokförlag som ligger i Lerum och som har växt sig skapligt stort på senare år. Så jag kan tänka mig att det räknas som ett medelstort förlag vid det här laget. Vid sidan av Idus verksamhet finns ett annat förlag som heter Visto förlag, där du kan få ge ut din bok även om till exempel målgruppen är snävare.

Vem blir utgiven?

Båda förlagen läser och bedömer vilka manus som kan vara aktuella för utgivning. Även stöd för egenutgivare finns att få hos Idus. Om du blir antagen vid ett mindre eller medelstort förlag så kan det vara så att du får vara med och finansiera en del av utgivningen själv. Eftersom det är ekonomiskt riskabelt att satsa på en gröngöling kan jag verkligen förstå de utgivare som har denna modell.

Mina två första böcker är utgivna på det sättet. När royalty sedan utbetalades fick jag först ut min del av de utlägg jag gjort per såld bok och sedan fick jag min andel.

Jag är partisk. Jag gillar mitt förlag.

Hittills har jag inget annat att jämföra med. Men jag gillar tonen och jag älskar att tillhöra Idus-familjen! Ulrika Slottner som är vd och sköter förlaget är fantastisk.

Hoppas du fått några tankar inför det här med val av förlag. Men oftast handlar det inte om ”val”, eller hur? Håll ögonen öppna, ta reda på fakta, håll tummarna och tuta och kör.

Lycka till!

Mer om och med Anna Helgesson:
1 reaktion på ”Anna Helgesson: Några tankar om bokförlag”

  1. Pingback: Gästbloggar om bokförlag på coachen Anna Hellqvists hemsida – Annas ark

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close