Vadå, händer det nåt?
För ett år sedan (och kanske någon månad) hade jag ambitionen att starta upp mitt nyhetsbrev. Det gick sådär. Inte det att ingen ville prenumerera på nyhetsbreven, nej nej, det var snarare så att min livssituation då var sådan att jag knappt hann andas mer än när jag sov. Så är det inte längre. Tack och lov.
Nu har våren gått och under den tiden har jag funderat, samlat både krafter, material och idéer så nu är en klart mycket bättre tid för att skriva nyhetsbrev.
Vad innebär då ett nyhetsbrev för dig som prenumererar?
Du kanske tycker att det räcker med att läsa här på sidan och visst, självklart, passar det dig bäst så fortsätt så. Men i nyhetsbrevet kommer du att få lite mer information än vad du får här och framför allt så kommer du att få information om nya och kommande aktiviteter före alla andra. Jag tycker nämligen att den som prenumererar är värd att få ”lite mer”.
Förhandsinformation om kommande Skrivspa och kurser i sociala medier till exempel kommer den som prenumererar få. Det finns också stor chans att det blir utlottning av en och annan bok, lektörsläsning eller annat skoj. Ja om du inte redan förstått det så är jag en sån där person som är full av idéer och upptåg så det kan dyka upp lite vad som.
Om du satte upp dig på nyhetsbrevet då, för nåt år sen, finns det chans att du redan är med på listan och då kan du avvakta någon dag innan du prenumererar igen. Jag kommer nämligen skicka ut ett brev till de som fanns på listan och höra mig för om det fortfarande är intressant att vara kvar.
Har du själv funderingar på det här med att göra egna nyhetsbrev?
Då ska du få några tips av mig här på vad du kan tänka på:
- Sätt mål – vad vill du med ditt nyhetsbrev?
- Ha en intresseväckande ämnesrad – ämnesraden och avsändaren är det första mottagaren ser av ditt utskick. Se till att rubriken är relevant och skapar nyfikenhet.
- Enkel, välorganiserad design – gör det enkelt för din läsare. Du har inte många sekunder på dig att väcka intresse.
- Se till att den viktigaste informationen är väl synlig i förhandsgranska – många användare klickar inte upp e-posten utan använder fönstret för förhandsgranska.
- Var tydlig med ditt budskap – ha tydliga rubriker och ikoner för det du vill att mottagaren ska utföra. Ska han eller hon köpa något eller tipsa en vän?
- Ha inte för många budskap – har du två budskap som är lika viktiga? Då kanske du bör vänta med det andra till nästa utskick så att det inte försvinner i mängden.
- Berätta gärna om dina sociala mediekanaler – så att mottagaren kan följa dig på till exempel Facebook eller Twitter
- Bilder! – det visuella är viktigt och framför allt gör ditt brev roligare att läsa, använd inte bara text.
- Ha alltid med en länk till avregistrering – det finns det alltid personer som av olika anledningar vill avstå från dina utskick, ge dem chansen att göra det. Kom därför ihåg att alltid ha med information i varje utskick hur de avregistrerar sig för framtida e-post.
- Korrläs! – flera gånger innan du skickar ut brevet för när det väl är skickat så finns ingen återvändo och du vill inte bli ihågkommen för tabbarna du gjort utan det bra innehållet du har.
- Kolla statistiken – hur många öppnade brevet? Vad klickade de på? Fick du någon respons? Fundera på vad som fungerade och vad som inte fungerade och gör ändringar där det behövs.
Att skriva nyhetsbrev är lika roligt som att blogga och lika lätt!
Gratis är det också för den som vill komma igång. Det finns en uppsjö med tjänster på nätet som erbjuder dig att skapa nyhetsbrev. De flesta erbjuder dig att använda tjänsten gratis för så många prenumeranter som 2000 innan det börjar kosta pengar. När det väl kostar så är det en väldigt liten summa. En del är på svenska och en del enbart på engelska så det är förstås upp till dig att välja den som passar dig bäst.
Om du har wordpress för din blogg så finns det möjlighet att ta hem ett plugin för nyhetsbrev. Jag rekommenderar inte det, av den anledningen att wordpress begränsar hur många du kan skicka ut ditt nyhetsbrev till. Du får ut det till alla men det tar tid och oftast så skickas bara max 70 stycken åt gången vilket gör att du måste passa och kolla att de verkligen går iväg. Med en tjänst utanför din blogg kan du dessutom schemalägga nyhetsbrev som ska skickas längre fram vilket är toppen om du ska ha ledigt.
Några av de vanligaste tjänsterna för nyhetsbrev
De två första på den här listan har jag börjat använda mig av men jag tror nog de andra är lika bra. Avgör själv.
Intressant! Helt klart ett av de fortsatte stegen för hemsidan så snart tid gives för det är ju som du skriver att ska man göra det så ska det vara genomtänkt och ge ett bra intryck.