Litteraturutredningen som kom 2012 visar att pojkar läser allt mindre och har en sämre läsfärdighet.
2009 visade PISA-undersökningen att 24% av pojkarna 15 år inte når upp till nivå 2 i läsförståelse jämfört med 10% av flickorna. 2012 hade läsförståelsen försämrats ytterligare.
I en omfattande undersökning av unga mäns läsning i Örebro län, uppgav många att de slutade läsa när de var 13-16 år. Anledningen menar de var att de inte fick några boktips och att de läsfrämjande insatser och projekt som genomförts i lägre klasser upphörde på högstadiet.
Läsande förebilder är viktiga för ungdomar, om man ser personer i sin närhet som läser är det större chans att man själv börjar läsa. Kompisar, föräldrar och andra vuxna är de viktigaste förebilderna när det gäller läsning.
Få pojkar ser dock sina pappor läsa böcker på fritiden, det är oftast mammorna som sitter med en bok.
Läsning gör att man blir en bättre tänkare, det bidrar till delaktighet och identifikation och erbjuder alternativa handlingssätt. Förutom nyttoaspekten så innebär läsning så klart avkoppling och nöje.
Älvdalens sockenbibliotek ligger långt fram när det gäller sociala medier och nu har de startat projektet #bokleffe – där de bland annat utmanar unga killar att lägga upp bilder på instagram där de läser böcker i olika situationer.
De, Älvdalens sockenbibliotek, behöver all hjälp de kan få för att sprida budskapet. Du kan hjälpa till genom att sprida filmen, twittra, skriva om det eller instagramma. Mer info finns i länkarna under filmen.
Länkar till #bokleffe:
Sånt man inte tänker så mycket på när man varken är eller har unga pojkar. Helt klart viktigt!
Det är ju det. En stor del av anledningen till att unga killar inte läser är för att de saknar förebilder – manliga förebilder – som läser. Om man inte ser pappa läsa blir man mindre motiverad själv. Att mamma läser är inte lika inspirerande.