Till dig, lite poesi en torsdag

poesiAtt läsa poesi har aldrig varit min grej men jag har ändå försökt.

Ibland med bättre resultat, ibland sämre. Jag kan gärna lyssna när andra läser upp poesi, eget eller andras, men med begränsning. Det är lite som viss musik där jag kan bli rastlös och inte orkar lyssna klart.

Tyvärr.

Men något hände under kursen för kreativt skrivande i Gävle där vår lärare berättade om sin egen upptäckt av poesiskrivande. Framför allt kunde han inte dölja sin kärlek till Tranströmer. När vi sen kom till momentet poesi i vår kurs kände jag våndan i min kropp – hur skulle jag klara detta moment? Jag skulle bli tvungen att skriva dikter!

Naturligtvis var Tranströmer en del av kurslitteraturen och jag fick för första gången upptäcka hur fantastiskt vackert och gestaltande poesi kan vara. Tranströmer blev alltså ett steg och hans bok står i bokhyllan att plockas fram när jag behöver inspiration.

Jag klarade kursen, momentet, och pustade ut.

Nu skulle jag inte behöva skriva mer poesi. Tills jag hamnade på skrivarkursen i Bollnäs i somras och ja, när vår lärare fick den där speciella blicken och leendet i sitt ansikte som en del personer får när de börjar prata om poesi, då kom våndan tillbaka. Åh nej! Inte en övning i att skriva poesi.

Den här övningen blev annorlunda. Vi skulle inte åka hem och sätta oss på kammaren för att försöka dikta ihop något. Nej, på plats fick vi enkla instruktioner att jobba utifrån. Där och då fick vi 15 – 20 minuter på oss att få ihop ett kort alster. Det här hände under flera dagar. Korta instruktioner och på tid. Och de vi upptäckte, både jag och de andra, var att vi plötsligt hade lyckats skriva dikter och vi hade haft roligt.

En av övningarna gick ut på att vi fick sex bokstäver som skulle inleda varje rads första ord. Den dagen skrev jag den här dikten:

Månen vandrar längs grusvägen
Cykelns däck knastrar i natten
Lodjuret har lagt sig i trädets grenar
Ylva vänder sig inte om
Orren spelar på ängen
Livet sover inte i sommaren

Övningarna kommer från en bok skriven av Lars Wolf.

Jag har letat efter mina anteckningar från sommarkursen och idag hittade jag dem. Det här är en bok som jag verkligen vill ha så nu är den beställd. Den riktar sig visserligen till skolan men passar lika bra för dig eller mig som vill hitta bra och roliga övningar för att inspireras till poesiskrivande.

Är du nyfiken på boken så finns den här:

  1. Till dig en blå tussilago av Lars Wolf  för 198kr hos CDON
  2. Hos Adlibris kostar den 202kr
  3. Och Bokus säljer den för 203kr

 

1 reaktion på ”Till dig, lite poesi en torsdag”

  1. Pingback: Sex ställen att göra bra klipp under black friday på nätet - Anna Hellqvist

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close