The way I do it – så som jag gör

Varje gång jag kommer igång med att skriva inser jag ganska snart hur jag är som person när det gäller att skriva. Jag tror nog att de flesta önskar att de kunde sätta sig ner och bara skriva skriva skriva. Och det jag uppmanar alla som vill skriva (och skriver) är att ”bara skriva på” utan att tänka för mycket.

Men hur gör jag själv? 

Jag börjar skriva men ganska snart så är jag där och ändrar. Ibland ändrar jag början av meningen tre gånger innan jag är nöjd och kan fortsätta. Sen bestämmer jag mig för att inte tänka och skriver på en bit till, men snart är jag tillbaka där i texten och redigerar.

Inte nog med det, när jag sen faktiskt kommit till ett läge där jag bestämmer mig för att läsa igenom och redigerar så hittar jag massor som måste ändras. Ha ha.

Men det som jag framför allt bli påmind om är att jag är en sådan person som inte skriver fort. Och då menar jag tidsmässigt. Jag behöver tid för att skriva, tänka, vänta, skriva igen. Många gånger fortsätter jag texten i mitt huvud och bearbetar den där. Under promenaden, på tåget, i bilen, när jag lagt mig. På så sätt är mycket av min text redan klar till viss del men när jag skriver ner den måste jag fylla på med fler ord än vad som funnits i mina tankar.

Det är helt enkelt så jag är och så jag skriver. Jag kommer aldrig lyckas skriva flera böcker under ett år och jag beundrar verkligen författare som lyckas göra det. Som Anna Janson som under fjorton år gett ut fyrtio böcker. Helt fantastiskt!

deckarna

Anna Janson ja, hon är en av deltagarna i programmet Deckarna på SVT1 – onsdagar klockan 21:00. Ett otroligt bra, roligt och intressant program som du som skriver verkligen borde titta på. Det handlar inte om deckare i första hand …

Det handlar om skrivande!

 

2 reaktioner på ”The way I do it – så som jag gör”

    1. Och de finns på SVTplay! Väl värt att titta i kapp de avsnitt man missat. Det finns så oerhört mycket bra material att inspireras av för sitt skrivande. Bara det där olika övningarna som de utsätter gruppen för – åk tåg och prata med någon! Gå ut på stan och hitta den person som det är minst sannolikt kommer att bli mördad osv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close