Tankar dagen efter

Dagen efter en workshop. Det är många tankar som far runt i mitt huvud denna dag och det är väl så det ska vara antar jag. Så här dagen efter.

För mig är det en process det här med att ta in en massa information. Det är lite som när jag ser ett JAS-plan komma farandes på himlen – jag hör ljudet först, sen söker jag med blicken för att lokalisera var ljudet kommer ifrån och så ser jag planet. På samma sätt är det för mig när jag sitter tre timmar på en workshop och matas med en väldig massa bra information. Det går helt enkelt inte att ta in allt på en gång utan jag måste få upptäcka det en liten bit i taget. Bilden, helheten, kommer dagarna efter.

Men för att återgår till rubriken på det här inlägget – Tankar dagen efter. Väckte det något hos dig? Vad lägger du in för värderingar i en sådan kort mening?

Värderingar var en av de saker vi pratade om igår. Vilka värderingar vi har är ju så olika beroende på det vi fått med oss från våran familj och från de vi själva lagt till under resans gång. En del är vi stolta över, andra mindre. Att vara medveten om sina värderingar betyder inte att du ska eller måste ändra på dem, inte alls. Snarare handlar det helt enkelt om att du ska bli medveten om att du har dem. Det i sig skapar en förändring i dig och ditt beteende.

En annan sak vi pratade om var det här med kärnvärden, alltså några ord att ha med sig i för att stärka sig själv. Hur det går till att hitta dessa tänker jag inte skriva om här, det får du ta med Anna-Karin. Men jag kan dela med mig av ett av de ord som jag hittade och fick med mig från kvällen – nyfiken.

Jag började på ordet mod men kände att det inte gav det glitter i ögonen jag var ute efter utan snarare fick mig att må dåligt, känna mig orolig och även lite förbannad. Förbannad för att jag gång på gång får höra av folk runt omkring mig att jag är så modig. Det är jag inte alls! Jag känner mig mer som lejonet i Trollkarlen från OZ som skakar av rädsla varje gång han ska göra något modigt.

Men jag är nyfiken! Och nyfikenheten är drivkraften för mig när jag vill göra något som andra anser är modigt. Nyfikenheten får mig att vilja prova på, utforska, hitta nya vägar eller bara iaktta och dra åt mig lärdom och erfarenhet. Nyfikenheten är den som får mig att aldrig säga nej utan ropa ja! Det testar vi!

När jag bytte ut ordet mod som jag trodde att jag ville ha och behövde mot nyfiken hände det något i mig. Jag började se möjligheter och jag kände mig betydligt tryggare.

Jag är inte klar med mina värderingsord. De ska fyllas på med några till plus en bubblare hade jag tänkt. Men de kommer jag nog inte att dela med mig av till er här. Dessa ord är till för mig och inget jag tänker basunera ut eller skriva på mina visitkort.Nyfiken dagen efter

Fast det förstås är ju en lite spännande tanke som väcker min nyfikenhet. Undrar vilka reaktioner jag skulle få då …


2 reaktioner på ”Tankar dagen efter”

  1. Vilka häftiga visitkort det skulle bli.
    Jag gillar dina tankar. Jag får också höra att jag är så modig. Men när jag smakar på ordet så undrar jag om mod behöver betyda avsaknad av rädsla. Man kan väl vara modig OCH rädd.
    Gå till litteraturen och upptäck att alla hjältar är rädda. Men när jag funderar på ditt ord nyfiken så kanske det är det som skiljer ut hjältarna från de andra. För ofta är det väl nyfiken som tar överhanden när hjälten ska ut på äventyr.
    Du är nog en riktig hjälte.

    1. Åh tack! Inte ser jag mig som en hjälte så att få läsa din tolkning både värmde och stärkte. Ju mer jag tänker på det desto mer inser jag att ordet passar mig så bra. När rädslan lurar bakom hörnet tar nyfiken mig i handen 🙂 och det känns tryggt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close