Del 1: Skriva med mål i sikte av Nina Källmodin

Att ha ett mål i sikteAtt ha ett klart och tydligt mål med skrivandet underlättar

Och gör det enklare att plocka fram dator och anteckningsblock även när klockan är sen och du egentligen bara vill slappa i soffan efter en lång dag. För efter bara några meningar har du faktiskt byggt litegrann på ditt manus, och det kan räcka så. Huvudsaken är att manuset hela tiden är levande, så att karaktärerna kliver fram och vill säga något.

Så fort de blir bortglömda i lådan, slutar de berätta saker för dig om texten och vart den är på väg. Startsträckan nästa gång du tänker sätta dig och skriva har genast blivit mycket längre. Jag har själv testat både att planlöst plocka fram anteckningarna med oregelbundna mellanrum, och att skriva på ett mer strukturerat sätt. Det råder ingen tvekan om vad som har fungerat bäst.

Ändå kan det ju vara så svårt att hålla fast vid skrivandet.

Det är tidsbrist, det är jobb, det är resten av livet som pågår runt omkring. Ett sätt som fungerar för mig för att behålla fokus i ett skrivprojekt, är att ha mål med mitt skrivande.

Idrottare pratar ofta om målbilder, men de behöver väl inte ha monopol på det? Målbilder fungerar faktiskt bra för den som skriver också. Jag sätter upp dem hela tiden, ibland utan att ens tänka på det: Jag vill skriva så här många ord idag, jag vill ha ett råmanus klart till det här datumet, jag vill ha manuset färdigt för testläsning innan den här dagen, jag vill skicka till förlag senast den…

Men det jag framförallt menar med att skriva mot ett mål är att ha en tydlig bild av vad man vill uppnå i slutänden.

Allt annat är delmål på vägen. Med mitt första manus var det stora slutmålet först att skriva färdigt det, att få ett första utkast. Det gick bra. Sedan blev nästa mål att redigera det till något som gick att visa upp. Det tog mig runt ett år. När det väl var dags för förlag var mitt mål att få något annat än ett rakt nej, jag ville få åtminstone ett lektörsomdöme från något förlag. Det fick jag.

Nu är min femårsplan att bli utgiven på förlag innan 2020, med något av mina manus.

Du kan följa framgångar, motgångar och alla mina tankar under vägen på www.ninakallmodin.se och på den tillhörande bloggen.

Jag förstår såklart att jag inte kan tvinga ett förlag att publicera något jag har skrivit. Det är inte det som målet att bli utgiven handlar om. Utan det handlar om att ha någonting att sikta mot, som gör att jag håller kvar vid skrivandet och envisas även de dagar det inte går av sig själv.

Du kanske till och med vill hänga med, dela mitt mål?

2 reaktioner på ”Del 1: Skriva med mål i sikte av Nina Källmodin”

  1. anamarija todorov

    Hej Nina! Jag gillar ditt sätt att skriva och ditt sätt att tänka om ditt mål. Väldigt uppmuntrande för mig som själv skriver och funderar på hur jag ska sätta upp min egen blogg.

  2. Pingback: Denna veckas gästbloggare avslöjar en plan - Anna Hellqvist

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close