Skriva skriver skriv

Det här med att skriva är lite som att föda barn. En del dansar sig igenom graviditeten medan andra får foglossningar, svullnar upp och tappar känseln i fötterna, får havandeskapsförgiftning eller vad det nu kan vara. Alla önskar vi att vi var den där som dansade sig igenom och alla tror jag faktiskt utgår ifrån att vi är det. Tills vi vet bättre.

De är få förunnat att vara den där som bara kan sätta sig ner och skriva. Helst då skriva färdigt en bok på tre veckor. Nej, de flesta av oss är av en sådan sort som behöver disciplin, rutiner, skapa sig en vana. Bestämma sig för att den här tiden på dagen ska ägnas åt skrivandet och ingenting annat.

Stäng av telefonen och internet. De klarar sig faktiskt utan dig någon eller några timmar. Är det svårt kan du ha som mål att när du skrivit x antal sidor belöna dig själv med att kolla mailen, facebook, twittra eller surfa in på någon tidning. Max 10 min för sen ska du fortsätta skriva. Ställ timern!

När du sen sitter där framför datorn, är din uppgift att inte göra någonting annat är att skriva. Om det så innebär att du sitter en timme och glor på en tom skärm. Jag gör inte det. Glor på en tom skärm alltså. Om jag inte redan har en tanke klar att börja skriva ner skriver jag allt som kommer för mig, beskriver vad som händer runt mig, hur det ser ut, luktar, låter.

Det händer att jag sätter mig någonstans och bara skriver av allt jag ser och hör. Sätter klockan på femton minuter. De första tio minutrarna går åt till blajande skulle jag nog vilja säga. Men det är de sista fem, då när jag tömt omgivningen på ytskiktet. Det är då som jag börjar se det där andra, höra det där som ligger mycket djupare ner. De tysta. Där ligger guldkornen.

Många gånger när jag fastnat i min berättelse och inte riktigt vet hur jag ska fortsätta ägnar jag mig åt flödesskrivande. Inte sällan kommer några av de bästa bitarna fram där, sådana som jag sedan kan använda i min text. De blir känslomässiga, målande, vardagliga detaljer. Spara det du  har skrivit. I ett dokument som du kanske döper till femton minuter eller i en mapp. Men släng inte för du kan få användning av dessa senare.

Så om du har fastnat i ditt skrivande. Skriv för att få ny fart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close