Ska vi byta roller med varann!

sven lindbergFör många år sedan, när min dotter var nyfödd, träffade jag skådespelaren Sven Lindberg. Ja vi träffades faktiskt flera gånger eftersom han bodde granne på mina barns farfars sommarstuga.

En underbar människa och en skicklig skådespelare

Det som slog mig varje gång vi sågs var hur blyg och försynt Sven var som person, helt olik de karaktärer som han spelade. Som skådespelare så måste man gång på gång byta roller och gå in i sin karaktär. Den som gör det riktigt bra kan till och med få problem med omgivning, dvs du och jag som ser skådespelet, som identifierar den här personen med karaktären han spelar.

Skådespelarens störta vinst när vi kopplar ihop dem med karaktären

För skådespelaren är vårt missförstånd att sätta dem samman med deras karaktärer deras största vinst, för då har de verkligen lyckats. Samma sak är det för mig när jag skriver. Om jag lyckas gå in i min karaktär så bra att jag känner med den och kan förmedla det till mina läsare, då har jag lyckats.

Att skriva ”om” någon annan är inte lika svårt och för läsare betydligt tråkigare. Därför bör du inte bara göra research för att hitta platser eller andra fakta utan även att gå in dina karaktärers roller.

Mer får du veta i filmen förstås. Lycka till med denna veckas utmaning! Och du, ha kul medan du gör det och våga vara modig.
Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close