Pannkakor på fredag

… eller hur var det nu igen.pannkaka

Det kanske är kyckling vi ska äta och inte pannkaka på fredagar

Visst är det lite lustigt det där hur vi matas med jinglar och citat som sedan blir något som faller sig fullt naturligt för oss. Som om det var något vi alltid använt oss av.

Jag vet inte vilket år det kan ha varit men jag kan garantera att det var bra länge sedan, kanske på 70 eller 80-talet. Hur som helst så använde min pappa uttrycket coca-colapop i en artikel han skrev. Om det var han som myntade uttrycket eller om han snappat upp det någonstans vågar jag inte gissa på men han skrev det utifrån musik. Enkelt förklarat så kan jag väl säga som så att det inte var i någon positiv bemärkelse han använde det utan mer som ett uttryck för något billigt och utan kvalité.

Det här gjorde naturligtvis företaget Coca cola väldigt upprörda och jag minns faktiskt brevet han fick där de högljutt protesterade och förväntade sig att han skulle be om ursäkt. Coca cola var definitivt inte någon billig produkt utan kvalitet enligt dem.

Varför på en fredag?

Var jag fått det där ifrån att man ska äta pannkaka på fredagar vet jag faktiskt inte men av någon konstig anledning så känner jag ett sånt där sug efter just dessa. Det kan i och för sig ha att göra med att jag inte kan äta vanliga pannkakor eftersom jag är glutenintolerant. Och det man inte får vill man ha. Det slutar alltid med att jag måste googla efter recept och sen besluta vilket jag ska använda den här gången.

Idag hamnade jag på sidan proteinpannkaka.se  och nyfiken som jag är måste jag förstås se mig om på siten. Inte bara för pannkakornas skull utan även för att se hur en sådan sida uttrycker sig i text. Jag menar, om du ska sälja pannkakor och tipsa med recept hur går du då tillväga?

När jag praktiserade på IKEA lärde jag mig uttrycket ”öppna plånboken”. Det handlar om att få kunden att bli köpsugen redan i början av turen genom varuhuset och detta gör man genom att lägga upp en attraktiv och billig vara i korgarna strax ovanför trappan.

På liknande sätt gör de på den här sidan. Det första jag möts av är ett erbjudande med extrapris. Inget fel i det förstås. Men nu var det inte bara det jag var ute efter utan även texten. Att beskriva en vara på ett inspirerande och informativt sätt är nog inte alltid så lätt. Där bör det förstås vara kort och med relevant fakta.

Recept kan vara …

Men så kommer vi till det där med recept. För sånt finns också på den här siten. Recept kan vara urtrista, som statistik och en instruktion som rabblar upp allt rakt av. Som de gamla kokböckerna som nog nästan alla har i sina bokhyllor. De tar man fram enbart när de behövs. Som en faktabok.

Sen finns det andra sorters kokböcker där recepten blir roliga. Ta en kokbok med Moberg till exempel med bilder som gör hans matlagande levande och kanske följer det även med en historia till receptet. En sådan bok plockas inte bara fram vid behov den kan till och med få stå till allmän beskådan på en hylla i köket.

Glöm Moberg ett tag så går vi tillbaka till siten för en stund. Texten som hör till recepten är lika gammaldags skrivna som instruktionen i farmors gamla kokbok. Den talar om för mig hur jag ska göra men den talar inte till mig. Och tilltalar mig gör den inte.

Nä, det skulle verkligen vara en utmaning att skriva om ett recept på ett roligt sätt, som en historia, eller kanske i en historia. Undrar hur en hemsida med sådana recept skulle sticka ut och om den skulle få ännu mer besökare. Det skulle verkligen vara ett roligt experiment.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close