På kurs mot rätt kurs

kurs i Hälsingland
På kurs i vackra Hälsingland

Det finns de som gärna berättar stolt att de gått på kurs och det finns nog lika många som stolt berättar att de aldrig gått en enda kurs. Kanske är det helt enkelt så att det som passar en inte passar en annan.

Jag har gått på kurs, både på universitetet, på folkhögskolan och fristående helgkurs och det finns ingen av dessa som jag ångrar eller vill ha ogjorda. Alla dessa har tillfört något till mitt skrivande. Ett kunnande som jag nog skulle kunna ha svårt att tillskanska mig på samma tid själv.

De senaste två kurserna har jag gått av framför allt två anledningar – att få bekräftat att jag faktiskt kan skriva men framför allt för att få inspiration. Fast nu vet jag väl egentligen att jag kan skriva och det där med inspiration, ja det är definitivt inte något man ska sitta och vänta på utan något man får när man skriver.

En av de roligaste kurser jag gått är novellskrivarkurs för veckotidningar. Rolig för att det var ett så härligt gäng med mycket skratt och för att vi hade två kunniga ledare – Maria Gustavsdotter och Eva Klingberg – som delade med sig av sina kunskaper i ämnet.  Vi fick en helg där vi fick gå igenom tre olika former av noveller, en varje dag, med start för den korstaste novellen till den längsta.

Du kanske tror att det är enkelt att skriva noveller för veckotidningar – det är det inte! Det som känns enkelt kan många gånger vara svårt.

En av de saker som jag fastnade för och som gjorde att jag sökte kursen var när Maria Gustavsdotter sa att ”vi behöver bli fler som höjer kvaliteten på novellerna i veckotidningarna”. Det är något jag tror på och gärna vill bidra med och kommer nog att göra ett försök. Men, det innebär också att jag behöver tänka om, tänka bort och tänka till. För det är skillnad på novell och novell. Samma namn men olika regler och ramar.

Förutom allt bra man får lära sig när man går kurs så är det förstås gemenskapen och det där att träffa fler med samma intresse. Bara det i sig är inspirerande.

Någon film om novellkurs har jag inte men väl en film i ämnet kurs … 🙂

7 reaktioner på ”På kurs mot rätt kurs”

  1. Pingback: Det här med att skriva noveller - Anna Hellqvist

  2. Hej!
    Nu blev jag inspirerad att gå på kurs, och att skriva novell! Finns det någon nätportal om olika skrivarkurser tro? Jag bor i Norge, men det spelar ju ingen roll.
    Vad är det för ”regler” för noveller? Ofta är det en ganska omfattande historia, som kokats ned utan att mista sitt innehåll. En egen konst. Mvh Gunnel

    1. Vad kul att du blev inspirerad. Jag är osäker på om det finns någon nätportal faktiskt. Ibland får man helt enkelt googla och se vad man hittar. Det jag däremot vet är att Maria Gustavsdotter och Eva Klingberg nog kommer att hålla fler kurser så du får hålla utkik på Evas sida och se om hon skriver något där. Det är på kursen man får ta del av reglerna 😉

    1. Det är roligt! Och mer speciellt än man kan tro. Maria och Eva kommer nog att hålla kurser neråt landet nästa gång då de bor i Uddevalla respektive Nässjö (tror jag det var). Vi får hålla ögonen öppna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close