När luften går ur mig

Idag är en sån där dag, en dag då luften gått ur mig. Det händer ibland och jag tror nog att det är fullt naturligt. Hur kreativ och driftig jag än är måste luften ibland ta slut och jag hamnar i ett ingenmansland. Där blir jag sittande, ibland någon timme, ibland en dag eller två.

Det är i det där ingemanslandet som jag hämtar kraft och tro det eller ej, hittar kreativitet. Så det viktigaste tror jag är ändå att tillåta sig att befinna sig där, men inte fastna.

boken kreativitetFör en tid sedan hade jag turen att vinna en bok via Kreativitetsguiden – boken Kreativitet utan flum.

Jag läser lite varje dag i den. Vill inte läsa för fort utan ta mig tid att ta in och smälta. En av sakerna som Stefan Ekberg skriver är att vi många gånger skapar det bästa resultaten just när vi är helt slut och uttömda.

Det är lite mer till det hela än så, men vad får du själv ta reda på om du är nyfiken. Boken är inte så dyr och väl värd att investera i. Bokförlaget redaktionen har förresten många bra böcker och framför allt är de enkla att läsa och ta till sig.

Men för att återvända till det här han skriver. Det är en så skön tanke att komma tillbaka till såna här dagar när det känns som om luften gått ur mig och jag undrar om det är möjligt att prestera något mer. Det är kanske nu som jag får fram det allra bästa resultatet.

När jag går förbi rummet som vi kallar för biblioteket (ja vi har ett sådant) ser jag en annan bok liggandes i hyllan – Lilla inspirationsboken om stora saker av Göran Adlén. Jag sträcker mig efter den och slår på måfå upp en sida.

Jag gillar verkligen citat, har alltid gjort det. Tycker att de kan vara spännande och inspirerande. Men det jag slår upp känns först inte alls så bra …

Inspirationsboken

Ja ni ser själva vilket citat jag fick upp. Det där är något som säkert en förälder skulle kunna säga till sin tonåring eller en chef i värsta fall till sin anställda. Den som får höra något sådant blir nog varken glad eller inspirerad.

Men så läser jag orden som Göran skrivit som förklaring och då får allt en annan mening: Det kanske räcker med bra. Men ibland måste det bli ännu bättre. Det är då du måste koncentrera dig och fokusera på vad du ska göra för att du ska kunna gå från bra till bättre. Och när du väl nått fram till bättre så kan du ju lika gärna fundera på vad du ska göra för att gå från bättre till att bli bäst. Om det nu är det du vill. 

Vad vill du – nöja dig med att vara bra, bli bättre eller bli bäst? Tillåt dig att befinna dig i ingemanslandet ibland och kom sen tillbaka, fokuserad och koncentrerad med siktet inställt på att bli bäst. För det är du värd!

 

2 reaktioner på ”När luften går ur mig”

 1. Tack för ett, som vanligt, träffande inlägg! Det är väl kanske så att luften måste gå ur oss ibland. En sorts kreativ andning, det gäller bara att andras in igen.

  ”Draken lyfter bäst i motvind” står det på en plakett jag har på jobbet, från en tidigare arbetsplats.

  Och visst kan det vara så. Jag var efter två år helt klar med mitt romanmanus på LUFS för ett par veckor sedan. Inget mer att förbättra, nu är det riktigt färdigt, riktigt bra, sa handledaren. Skicka till medbedömning!

  Det kom tillbaka i helgen. Med STORA behov av ändringar Hade det varit en recension hade jag gråtit. Nu var det en lektörstext. Fortfarande chans att ändra. Eller? Ska vara inne till sättning en vecka senare. En arbetsvecka. Luften gick ur fullständigt.

  Men det finns nätter, tidiga morgnar och lunchraster. Igår kväll gick den igen, efter ändringar, till handledaren. Samtidigt funderar jag på vad som kan bli ännu bättre. Och gissa om jag är glad att någon sa att den faktiskt inte var bra nog!

  ”Bra är inte bra om bättre är vad som krävs”. Smakar på det, gillar det, jag tar nog en sväng till med texten nu på morgonen.

  Lycka till med kreativiteten idag Anna och tack för ett inspirerande blogginlägg!

  1. Tack Eva! Vad glad jag blir. När jag satt där igår så var huvudet fullständigt tomt och jag tyckte inte att jag hade något som helst att bidra med innan jag satte mig och fokuserade på uppgiften – och så får jag en sån reaktion från dig. Wow! Du lyfte min dag och det gör mig så glad att jag även lycktats ge andra något.

   ”Draken lyfter bäst i motvind” – den gillar jag! Den sparar jag och skriver upp på whiteboardtavlan. Precis just vad jag behövde nu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close