Möt din dag på ett annat sätt

Jag lär mig nya saker varje dag. Jo faktiskt och jag tror nog att du gör det också. Att lära sig något nytt behöver inte vara så stort. Det kan vara något så enkelt som att lite fil kan ta bort fläcken från duken till något betydligt mer avancerat.

En del lärdomar förändrar mer än andra

Det finns saker jag lär mig som stannar kvar på ett annat sätt än andra. Sånt där som får mig att fundera och som får mig att förändra mitt sätt att vara. Och det är framför allt två sådana som följt med mig under en vecka och dessa vill jag dela med mig av till dig.

Har du läst mina inlägg tidigare så har du nog hört mig tjata om det där att försöka göra något annorlunda varje dag. Göra något på ett annat sätt bara för att bryta vanor och upptäcka vad som händer då. Det kan vara något så enkelt som att ta en annan väg till jobbet eller säga hej till en person du möter.

För att jag ska komma ihåg att göra det själv har jag satt upp orden ”gör något annorlunda idag” på min vägg. Det går inte att undvika att läsa de där orden och jag tror att vi påverkas utan att vi egentligen tänker på det.

Afformationer och affirmationer

Det jag lärde mig förra veckan var ett nytt ord – Afformationer. Till skillnad från affirmationer som nog de flesta känner till så är det här istället utformat som en fråga. Så nu har jag ändrat på texterna jag satt upp och ersatt dem med en fråga istället – ”Vad kan du göra annorlunda idag?” och ”Vilken väg väljer du idag”.

Massor av nya neuroner

Visste du att du varje morgon vaknar upp med hela 1500 nya färska neuroner? Varje morgon! Tänk dig det och tänk vad fantastisk vår kropp är. Men vad gör vi för att förvalta dessa?

Om du kliver ur sängen och gör precis det du gör varenda morgon, samma rutiner utan någon som helst utmaning, då kommer hälften av dessa neuroner att dö innan du ens hunnit fundera på vad dagen kommer att ge. De dör för att de behöver en utmaning och genom att du gör samma sak som du alltid gör får de inte det.

Det bästa i det här är att du faktiskt inte behöver göra så mycket mer ansträngning än att du väljer den där blåa muggen till ditt morgonkaffe istället för den vita som du alltid tar annars. Ju mer du gör annorlunda desto större utmaning för dina neuroner förstås. De spritter av glädje och börjar jobba för dig.

The butterfly effect

Med den här vetskapen kan jag inte göra på något annat sätt än att börja tänka annorlunda, göra saker på ett annat sätt. Allt för att utmana mina neuroner och för att jag märker ganska snart att det ena ger det andra. Jo så är det faktiskt.

Jag har upptäckt det förut och jag upptäcker det igen, det där att saker händer när jag ”går åt ett annat håll”. Du kanske tycker att det känns läskigt att inte stanna kvar i dina gamla invanda mönster men jag kan garantera att det alltid leder till något bättre.

Våga prova någon eller några dagar och se vad som händer. Utmana dig själv och dina neuroner och berätta gärna för mig vad du upptäcker för jag är så himla nyfiken av mig.

Vad har jag gjort annorlunda idag?

Jag öppnade båda dörrarna till köksskåpet och valde den där rosa muggen som jag sällan använder och jag började dagen med att skriva istället för att slå på morgonteve. Snart ska jag äta frukost och gå ut för att se om min bil startar idag också. Den som äntligen startade igår efter att ha stått still i nästan två månader. För att en vän hörde av sig och ställde en fråga och bara för att jag gjorde något jag inte gjort tidigare – jag såg plötsligt en lösning och ringde ett samtal.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close