Men vilket namn ska du ha lille vän?

namnDet där med namn, att välja rätt är väl nästan alltid svårt. Ja jag skrev nästan för ibland kan det vara lättare än andra gånger. Mer om det längre fram.

När mina barn föddes hade vi sex förslag, tre pojknamn och tre flicknamn

För när de föddes fick man sällan veta i förväg vad det var man väntade på. De förslag som vi hade till dottern följde sen inte med till nästa väntan utan då var det sex helt nya val.

Mitt manus har haft karaktärer som bytt namn några gånger, trots att de kändes så rätt när jag började. Till slut så presenterade sig huvudkaraktären i alla fall men en av bifigurerna insisterar på att byta lite då och då.

När det gäller noveller tycker jag inte att valet är lika viktigt.

Visst måste det vara ett något som passar in på karaktären och åldern men den typen av text går lite fortare att skriva och att läsa förstås. Då får vi inte samma långa förhållande till karaktären som vi får i en bok. Av någon anledning så döpte jag väldigt ofta karaktärerna i mina noveller till Eva eller Lena. För att komma bort från det och framför allt för att inte fastna i en sådan detalj som namn, innan jag kom igång och skriva, har jag skapat ett exeldokument som jag fyllt med namn från en barnsida på nätet. Jag har en flik för män och en för kvinnor. Sen fyller jag i när och hur jag använt namnet – huvudkaraktär, bifigur osv. På så sätt upprepar jag mig inte allt för ofta.

Något som däremot är betydligt svårare att bestämma namn till är ett företag.

Där behöver man tänka efter lite innan man går iväg och bestämmer namn. Vad vill man ska förknippas med namnet? Har det en annan betydelse i andra länder? Kan det missuppfattas på något sätt? Är det ledigt?

När man väl har bestämt namn ska man se till att boka domänen för hemsidan och skicka in ansökan till Bolagsverket. Det finns inga garantier för att det namn du vill ha blir godkänt så tryck inte upp en massa visitkort och annat innan du vet. Det kan bli dyrt. Och även om du väntar med att boka domänen så måste du ändå kolla att den finns tillgänglig och om det finns liknande namn som är hemsidor som du kanske inte vill att dina kunder ska hamna på. Företagets namn är ju ditt varumärke.

Så det där med att välja vad någon eller något ska heta är verkligen inte lätt och det tar tid. Har du några bra tips får du gärna dela med dig 😉

Roliga länkar:

 

6 reaktioner på ”Men vilket namn ska du ha lille vän?”

 1. Bra det där att göra en lista med namn och statistik! Jag kom att tänka på det, när jag såg fotot med den lilla babyn, att egentligen vore det mer rättvist om alla fick bestämma sina namn själva :-). När jag var barn ville jag inte alls heta Ethel. Det var det ju ingen annan som hette! Så jag var lite arg på mamma och pappa. Det är jag inte längre.

  Ibland kan jag tycka att man fokuserar för mycket på att namnen ska vara rätt i tid (även jag). Det finns ju faktiskt exempel på barn som har udda namn eller namn som vi förknippar med en viss tid, men faktiskt inte levde just då.

  1. Så rätt så. Och det där med namn, det är sällan vi är nöjda med det vi har. Ändå fortsätter vi hålla oss till det livet igenom. Oftast i alla fall. Anna kanske är fint men alltså, sååå trist när alla andra fick smeknamn men inte jag. Hur kul är det. Och hårt låter det också. Mina andra namn är Karolina Magdalena. Betydligt vackrare och fina men inte var det någon som kallade mig för det … Ja ja, man brukar ändå bli ihågkommen när man har ett lätt namn så jag ska väl inte klaga.

   Ethel tycker jag är ett otroligt vackert och fint namn. Bara så att du vet 😉

 2. Och ibland vill det sig illa, en av karaktärerna med ovanligt namn i boken heter precis som i verkliga livet – av en slump. Brukar alltid googla mina karaktärer, men missade denna bifigur!

  1. Oups! Å andra sidan så var ju Paolo Roberto med i en bok och det var inte uppgjort med honom i förväg vad jag har förstått. Men bäst är väl kanske om den personen inte får en allt för otrevlig roll 🙂

 3. Inte alltid så lätt att få välja företagsnamn heller. Jag hade en otrolig tur med min redovisningsbyrå (Helsingborgs Redovisningstjänst) men när jag skulle få ett namn till bifirman för böcker var det svårare. Jag la mycket tid på att grubbla fram ett bra alternativ. Sedan gick det allt snabbare när minst 50 namn blev förkastade av Bolagsverket innan jag lyckades få ett som gick igenom. Så jag håller med helt: tryck inte upp något innan du vet!

  1. Nä det där med företagsnamn är verkligen inte lätt. Jag står i valet och kvalet och funderar på om jag ska ta upp det namn jag hade tidigare på min enskilda firma eller om jag ska komma på ett nytt. Visserligen vad det ett ganska bra namn men samtidigt så stod det för något lite annorlunda än det som jag tänkt starta nu. Och så kändes det inte så originellt. Å andra sidan, är det för originellt kan det vara svårt att komma ihåg även om nu säkert avsikten är en annan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close