Kommer du ihåg The Ice Bucket Challenge?

Jag kommer ihåg den och hur den växte och blev så stor att till och med Obama blev utmanad. Men kommer du ihåg vad The Ice Bucket Challenge stod för?

Som så mycket sånt här måste jag erkänna att jag faktiskt inte kom ihåg varför folk världen runt hällde iskallt vatten över sig. Jag var helt enkelt tvungen att googla och bli påmind.

Nu blev ju faktiskt den här kampanjen för ALS väldigt lyckad och man fick in mycket pengar i och med det. Lyckad blev den för att det kom in pengar men frågan är om vi ökat medvetenheten och förståndet för vad ALS är för något. Vet du vad det är?

På Facebook går det ofta runt en väldig massa olika kampanjer för än det ena än det andra. För någon vecka sedan kommenterade jag ett roligt inlägg som en vän hade gjort om att smörja in sig i smör och lägga sig i en sopsäck och leka mördarsnigel. Visst skrattade jag gott åt något som jag trodde var ett påhitt för att personen var uttråkad. Men det visade sig snart när jag fick ett personligt meddelande att nu skulle det vara min tur att lägga upp samma status och att syftet var för att uppmärksamma bröstcancer.

Allvarligt talat! På vilket sätt skulle ett sånt här inlägg göra skillnad för kampen mot bröstcancer? Nä, jag vägrar. Jag vägrar också dela vidare och vägrar delta i massmeddelanden som snarare är spam än för en god sak. Det finns bättre sätt för att göra skillnad och att göra det i sociala medier. Vare sig det gäller cancer eller något annat.

Med massmeddelanden menar jag till exemplen den typen av inlägg där du ska kopiera och lägga upp på din egen tidslinje. Enskilda bra inlägg i någon debatt skrivna personligt är en helt annan sak. Jag delar inte heller med mig av efterlysningar om det inte är polisen själv som lagt upp den eftersom jag inte har en aning om bakgrunden till varför personen är borta (eller håller sig borta).

Vill du skapa och vara delaktig i en kampanj tycker jag att du ska tänka efter några gånger och fundera på om och på vilket sätt du gör skillnad.

 

6 reaktioner på ”Kommer du ihåg The Ice Bucket Challenge?”

 1. Väl sagt.

  Jag fattat inte vitsen med ”the ice bucket challenge” – om man skulle hela ice på sig istället för att ge pengar, OK, men det var nästan som om folk gjörde båda och. Varför? Tack och lov fått jag aldrig uppmaning att göra det själv. ALS är ingen lek, och kanske är det så att is på huvud ger en känsla lik att ha sjukdomen, men alla såg ut att tycker ganska mycket om – eller åtminstone uppmärksamheten omkring inspelningen.

  Det där om smör och sopsäck och mördarsnigel – jag hade ingen ide om att det hade någonting med bröstkancer att göra tills jag läst din blogg. Total poänglös..

  1. ha ha jag funderade också på varför man skulle hälla iskallt vatten över sig. Är det för att uppleva smärta på något sätt? Men ALS är en sjukdom som inte framkallar den typen av smärta utan snarare är det så att man långsamt förtvinar, muskler slutar fungera och slutligen kvävs man. Knappast den chockartade reaktion som man får av iskallt vatten. Och som sagt, förutom pengarna man fått in tror jag inte att det har ökat förståelsen för sjukdomen.

   Det där mördarsnigelinlägget – att det är för bröstcancer får bara den som kommenterar veta för då skickas det ett privat meddelande med uppmaning om att man ska lägga upp det på sin status. Vilket betyder att alla som inte kommenterade helt missat poängen.

 2. Mycket bra skrivet! Jag är innerligt trött på alla dessa löjliga inlägg på fb som är massutskick och där jag klickat gilla för jag tyckt att min vän har varit rolig. Sedan får jag ett meddelande att jag ska göra en massa saker, t.ex. lägga ut samma inlägg på min logg. Aldrig i livet. För mig är fb ingen lekstuga, där håller jag kontakt med de vänner jag lär känna under alla mina resor. Ingen tid för spel och annat där.

  Som vanligt glad att jag kikade in på din blogg.

  Kram Kim 🙂

  1. Hej hej där!
   Jag tycker det här inläggen om att man ska kopiera och lägga upp på sin egen tidslinje är lika opersonliga och tråkiga som de där spammejlen man brukar/brukade få. Vill man dela med sig av något liknande kan man väl skriva ett inlägg själv. Dessutom så är det väldigt ofta dålig översatt från engelska vilket är ännu tristare. Jag tror inte vi är ensamma i vår uppfattning 😉

   Kram Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close