Har du?
Min sambo tycker om att riva. Det är nog det han är allra bäst på. Efter tio år tillsammans har jag lärt mig hur han funkar och lyckas numera ofta stoppa honom innan han gått loss helt på väggarna.
– Stopp! Ropar jag. Vad har du för plan?
– Plan? Måste man ha det? svarar han och ser förvånat (läs besviket) på mig.
– Ja, du måste ha en plan innan du sätter igång och rivet. Med en plan kan du se vilket material du behöver och vad konsekvenserna kan bli. Du måste ha klart för dig vad ditt mål är för att få en chans att lyckas.
Det här gäller ditt skrivande också. Att du har en idé för ett manus är bara en början. För att öka dina chanser att lyckas skriva klart ditt manus och få det utgivet så skulle jag rekommendera dig att göra en plan.
Se det hela som ett projekt och precis som i alla projekt så kommer dina planer att förändras med tiden då du upptäcker att en del saker inte fungerar medan andra fungerar bättre. Eller så dyker nya möjligheter upp på vägen som du inte räknat med. Då är det bra om du har gjort en plan så att du har en grund. Tillåt sedan dig själv att revidera planen allt eftersom tiden går. Lägg till och ta bort. Det är helt okej. Men det här kommer att bli ett dokument som är mycket värdefullt för dig i dina framtida bokprojekt.
Börja med att skriva rubrikerna och fyll sedan på.
- Beskriv ditt bokprojekt
- Identifiera din/dina målgrupper
- Gör en handlingsplan t.ex:
- Hur ska du lägga upp ditt skrivande
- Hur/var marknadsföra dig själv under tiden du skriver
- Hur använda sociala medier
- Målsättning och budget
- Utvärdering
Du kan säkert komma på fler rubriker men börja med de här och fyll sen på och gör planen till ditt personliga verktyg. Utvärderingen kan du naturligtvis inte fylla i helt innan du avslutat ditt projekt men det är nog den allra viktigaste delen av din plan. Fyll i den efter hand som du upptäcker saker för du kommer inte att komma ihåg allt som händer.
Det är de erfarenheter du skaffar dig under genomförandet som du behöver ha kvar sen för att inte göra om misstagen och minnas vad som var lyckat. De kan sen ligga till grund för din nästa plan för ett bokprojekt.
Tro mig, jag vet vad det betyder att inte ha en plan, vi har mer än ett ofärdigt rum i vårt huset som fallit offer för planlösa projekt och att få till en plan i efterhand är betydligt svårare. Lusten och orken är liksom inte riktigt densamma.