Jag fick förtroendet att läsa en text

feedback

Det är skillnad på text och text

Det konstaterade jag ganska fort efter att ha börjat läsa den text som jag får skickad till mig. Den här gången var det en handbok med fakta och anvisningar för hur produkten ska användas. Den typen av text kräver att jag läser den långsamt och granska mening för mening. Till skillnad från en skönlitterär text så tar den här dubbelt så lång tid men det är lika roligt och framför allt, jag lär mig massor!

Det där med ord

Skrattade lite för mig själv när jag fick förfrågan om jag kunde ta en titt på texten. Den handlar om en metod att ge feedback som gör att den upplevs positiv och utvecklande. Bland annat alltså. Jag svarade att självklart kan jag korrläsa texten och fick då tillbaka ett ”gulp vad läskigt”.

Hur vi uttrycker oss kan tas emot så olika beroende på vem som får den och vilken erfarenhet personen har. Snabbt insåg jag att för den här personen var det bättre om jag sa att jag skulle ”hjälpa” honom med texten så att det inte upplevdes så skrämmande.

Rensar bland ogräs och stärker självkänslan

När jag läser och kommer med förslag på ändringar gör jag det alltid för att förbättra texten men också för att den som skriver ska utvecklas och ta sig ett snäpp högre. I det här fallet var det en del fakta som jag inte granskade om den stämde utan hur den framfördes. Om fakta stämmer eller inte får han i det här fallet själv stå för.

Precis som i alla andra texter dök det förstås upp sådant som jag kallar ”ogräsord”, ni vet sådana där ord som dyker upp lite här och var men som inte tillför något utan mer upplevs som irriterande.

Jag tror vi alla har något eller några sådana ord som vi utan att tänka oss för gödslar med. I den här texten fanns det en del ”dock” ”ju” osv. som speglade författarens osäkerhet i sitt framförande av ett ämne som han behärskar väldigt väl. Och jag känner så väl igen mig i det där att ha bra självförtroende = jag vet vad jag kan men med dålig självkänsla = tror inte att jag duger.

Viktigt med feedback

Att ge och ta feedback är lika viktigt i vardagen, på jobbet som i skrivandet och därför brukar jag alltid skriva ihop ett litet sammandrag där jag berättar vad jag läst, hur jag uppfattade texten och en utmaning för hur den skulle kunna göras bättre eller ändras. Vad författaren sedan väljer att göra är dennes ensak, inte min. Och jag kan konstatera att efter att ha läst den här texten och bollat med författaren så behöver även en expert på feedback egen feedback på det han gör.

Jag tackar för förtroendet

Att överlämna en text till någon annan är alltid, och ska alltid ses som, ett förtroende. För mig betyder det enormt mycket att jag fick det förtroendet men det betyder nästan ännu mer att personen känner sig nöjd när vi avslutat vårt samarbete.

Idag fick Stefan som lät mig hjälpa honom med sin handbok vara med på P4 Gävleborg. Nu ser jag fram emot att få följa hans väg mot succé vilket jag är övertygad om att det blir.

Lyssna gärna på inslaget med Stefan Magnusson på P4 Gävleborg

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close