Jag, en samlare

Jag har en idé till en bok. Nä förresten, jag har många idéer till böcker. Mina idéer är av flera olika slag, det är bland annat skönlitteratur, ungdoms-, barn-, faktabok. Det som alla dessa har gemensamt är insamlandet av material.

För att skriva behöver jag alltid samla på mig material oavsett vad jag ska skriva om. Det kan vara upplevelser, intryck, känslor o.s.v men också förstås fakta. Hur detta material samlas in är olika. En del är enbart baserat på egna upplevelser och iakttagande. Som författare och skribent har jag alltid (och har alltid haft) en förmåga att se och höra detaljerna runt mig. Jag samlar ständigt på material. Idag tänker jag dock hålla mig till en annan form av material än sådant baserat på intryck.

När det gäller en faktabok är det lite annorlunda. Där handlar det om att samla in så mycket information och fakta man kan om ämnet och ta reda på att fakta stämmer förstås.

Den idé jag har om en fakta bok är en kombination av vetenskap och personliga upplevelser som jag vill samla in. I det här fallet är det inte mina egna upplevelser som är intressanta utan andras – andras berättelser om det fenomen jag vill skriva om. För att samla ihop det här har jag haft många tankar och funderingar – ska jag intervjua, göra ett formulär på min hemsida, starta en facebookgrupp eller hitta något annat sätt?

Alla sätt är bra, så är det, och jag tänker tipsa dig om ett sätt som jag tror kan vara väldigt användbart (till mer än bara en bok). Det är funktionen att skapa ett formulär i Google. Det enda du behöver är att skaffa dig ett googlekonto och du kommer att få tillgång till Google drive där du kan skapa dokument att dela med dig av men även funktionen formulär.Formulär

För den som inte är fullt så van vid den här typen av formulär så kanske det tar en stund att få ihop det men alla kan, svårare är det inte. När du sedan har ditt formulär klart kan du mejla det och/eller dela det via en länk som du skapar. Länken kan du sen lägga ut på din hemsida, facebook eller annat forum om du vill det.

Fördelen för den som fyller i är att de kan vara anonyma (om du vill ha det så) och du behöver inte samla och skriva ihop informationen själv, det gör google åt dig. Kan det bli bättre?

Jo det förstås, det finns andra tjänster på nätet som också är gratis där du kan skapa liknande formulär, det här är bara ett av dem.

Har du använt dig av googleformulär? Eller kanske någon annan tjänst. Tipsa gärna om vilken och hur den fungerar! Ju fler alternativ desto bättre.

 

.

1 reaktion på ”Jag, en samlare”

  1. Jag samlar oavbrutet information till böcker av allehanda slag (just nu steam punk). Det är en av de roligaste sakerna med att skriva. Men detta har jag aldrig hört talas om, tack för tipset!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close