Hur vill du ha ditt år?

En bra vana och årlig tradition

Sedan några år tillbaka börjar jag vid den här tiden att fundera på hur jag vill ha det kommande året. Det är inget man gör på en kvart utan något som behöver få växa fram under några dagar.

Några steg att ta

Det första jag behöver fundera på är vad som är viktigt för mig just nu, vad är det JAG behöver. Något år har det handlat om arbete, ett annat om en liten stuga.

När jag väl formulerat vad det är som jag vill ha fokus på, skriver jag också ner varför jag vill ha det. Meningen börjar med ”anledningen till att jag vill ha det här är…”. Genom att formulera varför får jag också motiveringen klar för mig.

Nästa steg är att skriva ner ”anledningen till att jag kommer att få …” det jag önskat. Det hjälper mig att också se lösningar och möjligheterna att faktiskt nå dit.

Tips för att komma igång

Ibland kan det vara svårt att hitta det där som känns allra viktigast just nu och då finns det en bra övning att göra för att komma igång.

Sätt timern på 3 minuter. Börja sedan att skriva ner minst 10 önskningar – sådant du önskar och vill om allt var möjligt. Bortse från om det finns hinder eller inte utan utgå ifrån att allt är möjligt. Tänk alltså inte, utan bara skriv.

När de tre minuterna är över lyfter du pennan och går igenom punkterna. Plocka ut en som känns som prio ett. Där har du ditt mål, din önskning, som du sedan formulerar så som jag förklarat längre upp i texten.

Du kan ha flera önskningar

Visst kan man ha flera önskningar men det är alltid bra och större chans att de kommer att gå att genomföra om de har någon form av röd tråd, alltså hör ihop. Och framför allt, ha inte för många och ha ett som är prio ett.

Ibland är det så att man kanske faktiskt ska fokusera på bara ett mål så tänk efter ordentligt. Ett mål kan ju vara ganska stort.

Utmana dig själv lite extra

Jag har hittills inte utmanat mig själv med mina årsmål mer än att det året ska ha fokus på den där specifika saken. Men vill man utmana sig själv kan man ta ett steg till och det är att tidsbestämma sitt mål. Kanske sätta upp delmål på vägen.

Inför nästa år kommer jag nog att sätta ett årsmål som är lite större och sedan ha några mindre mål som jag tidsbestämmer. Som att jag ska göra minst en resa utanför Sverige innan sommaren.

Hur tänker du inför år 2018? Vad vill du att året ska innehålla? Berätta gärna och inspirera mig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close