Hur tydlig och personlig är din text – KundCase

Internet och webben ligger mig varmt om hjärtat

Det blir som ett andra hem när man som jag har arbetat med webbsidor under lång tid. Det finns de som arbetar med att bygga hemsidor, jag arbetar med innehållet. Det är två helt skilda saker, även om jag kan ha åsikter om funktioner som bör finnas. Att knacka kod och sådant får någon annan göra, jag däremot älskar det skrivna och precis som med lektörsläsning av texter och manus analyserar jag och ser utvecklingsmöjligheter.

Då blir det extra roligt när jag får i uppdrag att titta in på en webbsida och få tycka till. Idag delar jag med mig av en snabb analys av Freshhome.se.

Jag vill ha en sida som anpassar sig efter mitt behov

Idag med olika enheter så som mobiler, paddor och datorer är det viktigt att ha en responsive webbsida. Alltså en sida som anpassar sig efter ditt mediaval. Det betyder inte att exakt samma information alltid finns med även på till exempel mobilen men väl det viktigaste. Den funktionen har den här sidan och det mesta av informationen följer med även till mobilen. Den information som inte är lika synlig finns ändå tillgänglig i undermenyn.

Jag har alltid haft svårt för webbsidor som brer ut sig mycket

Alltså som känns för stora på skärmen men på den här sidan har man valt att lägga en snygg bild som känns relevant för företaget och som ligger som en bakgrund till den mest relevanta informationen – möjligheten att redan från start räkna ut ditt pris. Det är precis sådan information jag vill ha innan jag ens tar del av resten av deras erbjudande. Priset står där klart och tydligt, jag som alltid undrat vad det skulle kosta blir glad redan här för då vet jag det innan jag ringer.

För mig är både text och bild viktiga på en hemsida

De ska samarbeta och de ska underlätta för mig att hitta. För mycket text ger kaos och jag kan redan från början tappa orken att läsa vidare. Hur texten sen är utformad är också viktig. Den ska tilltala mig, tala till mig och inte enbart informera. Ren information blir en monolog och även om jag inte kan lämna en kommentar på sidan så vill jag ändå känna mig tilltalad.

På den här startsidan finns en bra text om företaget men jag skulle vilja göra några ändringar för att underlätta för mig som läsare att snabbt hitta svar på frågor jag har. Nu ser det nämligen lite ut som om man har klippt och klistrat utan att själv läsa och få ihop logiken. Till exempel så avslutas mellanstycket med en mening som sedan besvaras efter styckedelning. Det blir lite konstigt. Även om texten är personlig genom att den tilltalar mig med ”du” så skulle den kunna ändras ytterligare något.

Så här skulle jag vilja göra om den texten:

Vi är ditt personliga städföretag i Stockholm med fokus på dina behov och önskemål. Med ett komplett utbud av städtjänster hoppas vi kunna hjälpa dig oberoende vilken städhjälp du behöver.

Den vanligaste tjänsten som beställs av oss är hemstädning

Detta kan du beställa via abonnemangsform eller vid enstaka tillfällen. En del kunder vill ha denna städning en gång i veckan medan andra vill ha återkommande grovstädning två gånger per år.

Näst efter hemstädning är flyttstädning Sveriges mest beställda städtjänst

Att slippa genomföra detta själv underlättar flytten betydligt och man kan lägga allt fokus på det nya boendet istället för att komma tillbaka och städa det gamla.

Förstod du skillnaden i texten?

Genom att jag gör om en del av texten till en rubrik blir det lättare för den som läser att hitta svar och hitta i texten. Oftast gör vi flera fel när vi skriver. Till att börja med så informerar vi och skriver ”kunden” istället för att tilltala personen med ett du (eller ni). För den som läser den här texten är med största sannolikhet en kund eller en blivande kund och vi hade ju redan i inledningen här påstått att vi är ”ditt personliga städföretag”.

Ett annat fel är att vi skriver ihop all text och gör det svårare för den som ska läsa att hitta informationen. Gör hellre meningen som stycket börjar med till en rubrik och låt sedan texten fortsätta under. Vad du än gör så skriv inte tråkiga rubriker så som ”Hemstädning” eller liknande. Visst, det kanske gör att läsaren hittar men det ger en tråkig och inte speciellt livfull (rolig) text att läsa. Jag för min del hoppar nog gärna över läsningen då eller skummar utan att ta den till mig.

Men hur var det med hemstädningen?

Mitt uppdrag är att fokusera på företagets startsida och även den för hemstädning eftersom det är där de har sin största kundgrupp.

Lite snabbt klickar jag mig in på sidan om hemstädning och konstaterar att det här är ett företag som är experter på städning. Eller?  Om jag nu ska vara kritisk så skulle jag nog vilja veta på vilket sätt som man anser sig vara experter. För vem som helst kan ge sig själv en titel. Vad är det som gör just det här städföretaget till experter och varför ska jag välja dem? Hur utmärker de sig.

Texten blir helt enkelt en klyscha vilket är synd eftersom det här är den text jag först möts av. Den ska vara personlig och den ska fånga min uppmärksamhet så att framför allt jag som inte redan bestämt mig blir motiverad.

Den övriga information är bra

I det stora hela tycker jag att webbsidan har bra information och jag tror att de flesta av mina frågor finns besvarade om jag tar mig tid att titta runt. Det är bra. En av de saker som de skulle kunna arbeta mer på är som sagt det personliga. Bara en sån sak som jag läser i tidningen de länkat till om hur man går tillväga med ny personal skulle jag som kund vilja läsa om redan på hemsidan utan att behöva läsa i en länk till en artikel. Det är viktig information för mig som kund som ska släppa in främmande personer i mitt hem.

Skulle du vara intresserad av en liknande analys?

Då är du välkommen att kontakta mig för ett uppdrag. Detta inlägg är publicerat och godkänt av Fresh Home som ett referensjobb men självklart kan du beställa tjänsten utan att få det publicera online.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close