Varje år dyker det upp nya ord, så kallade nyord, i vårt språk. Det väcker alltid känslor men faktum är att vårt språk är under ständig utveckling och det är precis just så det ska vara. När jag tänker efter så skulle det faktiskt vara roligt att se en film där en person åker till framtiden och upplever svårigheterna i att förstå språket istället för tekniska prylar så som svävande bilar och liknande.
Inom sociala medier dök det bland annat upp under 2015 ord som Groupie som är en variant av Selfie men där den som tar bilden inte är ensam på bilden utan man är fler. Ett annat ord som kommit är Klickokrati som är ordet för när ett samhälle där journalistik och politik styrs av vad internetanvändarna föredrar, till exempel genom att klicka på gilla- och delaknapparna.
En Youtuber är en person som ägnar sig åt att lägga upp filmer på Youtube, många gånger så ofta att det kan ses som ett yrke. Och känner du till ordet Ögonkramp? Som är kramp i ögat som bland annat kan orsakas av att man tittar för nära och för länge på en mobiltelefon. Inte så roligt kanske för att inte tala om ordet Trollfabrik som står för organisering av nättroll och bloggare som har till uppgift att sprida propaganda.
Läs mer på:
- Nyorden 2015 – hela listan – DN.SE
- Språktidningen där du kan rösta på årets nyord 2015
- Språktidningens lista på alla nyord 2015
- Institutet för språk och folkminnen (här finns även listor från tidigare år)
Jag älskar nya ord och läser alltid ny orden och förundras. En del ord blir/är en del av mitt ordförråd andra är mer roliga. Hemma hos oss har vi skapat ett nytt ord eller kanske en ny användning av ett redan existerande ord. Levla. Det är när man retas i syfte att få någon riktigt irriterad. Annars gillar jag Baconhysteri.
Gott nytt år Anna
Ha ha ja baconhysteri är ett bra ord, vi som lever just nu vet precis vad det står för. Kan man räkna in plåster med baconlukt i det? Gott nytt till dig med!
Man behöver knappt resa in i framtiden ibland för att inte förstå … Men jag håller med: språket skulle nog vara största problemet vare sig man åker framåt eller bakåt i tiden. Likaså när man skriver, då gäller det ju att karaktärerna låter som om de kom från tiden i fråga men utan att tala som man gjorde i verkligheten. Annars hade ingen nutida fattat vad de säger. Språket och kanske även tidsuppfattningen. Tänk bara som en sjuttiotalsserie kan snigla sig fram – vad skulle det då inte göra om vi hamnade på 1700-talet. Eller om de hamnade här. Du har nog rätt, en film eller kanske en bok …
Kram
Eva
Vi får helt enkelt skriva den där boken 😉 Gott nytt skrivår!