Texter på nätet och i böcker
Den som skriver, framför allt på nätet, behöver ha lite koll på hur komplicerad texten är. För till skillnad från böcker där man faktiskt kan välja ett visst språk så måste man tänka lite annorlunda på nätet. För texterna vi skriver på nätet har ju syftet att det ska bli lästa och är de då för komplicerade så kommer man snart tappa läsare.
Med andra ord så ska du inte skriva och använda samma text på nätet som i boken.
Texten du läser
Jag tror att alla har varit med om att hitta en text som vi får läsa flera gånger. Ändå kan den vara svår att ta till sig. Så frustrerade. Men vi konstaterar ganska fort att den är komplicerad. En lättläst text däremot är inte alltid lika lätt att identifiera. Det är mer en känsla när vi läst att det var lätt att förstå.
Ta kontrollen över texten
Om ditt syfte är att skriva texter som läsarna gärna tar till sig och framför allt som gör att de återkommer, då behöver du ta dig en extra funderare och hitta ett sätt att bemöta dem på ett bra sätt.
Nu kanske du suckar och känner att det är ytterligare en sak du måste sätta dig in i. Ja, visst är det så men det finns verktyg som kan hjälpa dig och sådana ska vi använda oss av. Verktyg som underlättar och ger dig en hint om hur din text ligger till. Gratis dessutom och på nätet.
Det finns något som heter läsbarhetsindex (LIX) som du ska lägga på minnet. LIX är ett verktyg utvecklat av Carl-Hugo Björnsson sm var en pedagogikforskare verksam under 1960-talet. Med LIX kan du få en uppfattning av hur svårläst, eller lättläst, din text är. Det baserar sig på medeltalet av ord per mening och på hur många långa ord, alltså ord som innehåller med än sex bokstäver. Resultatet visar sig i procent och utifrån det kan du se hur du ligger till och jobba på att förbättra din text.
Så här kan det se ut
LIX-tal för texter av olika slag
- Under 25 – Barnböcker.
- 25 till 30 Enkla texter
- 30 till 40 Normaltext / skönlitteratur.
- 40 till 50 Sakinformation, till exempel Wikipedia.
- 50 till 60 Facktexter.
- Över 60 Svåra facktexter / forskning / avhandlingar.
Kontrollera din egen text
På sidan LIX.se kan du välja att analysera lite text i taget, en hemsida eller ett dokument. Ett gratis verktyg som är väl värt att använda sig av.
Varsågod!