Ett möte med Steven King och hans författarskap

Första gången jag mötte Steven King var med hans film The Shining . Det var även med den filmen som Jack Nicholson blev en av mina favoritskådespelare. Jag visste inte då så särskilt mycket om författaren Steven King.

Långt senare fick jag boken Att skriva: en hantverkares memoarer i min hand då jag läste kursen Kreativt skrivande. En mycket bra bok som både är personlig med sitt berättande om en författares liv och lärorik med konkreta förslag på hur du ska gå tillväga. Det är en sån där bok som jag kan gå tillbaka till och titta i lite då och då för att påminnas.

I boken finns det råd och här kommer sju av dem: (texten är delvis lånad från Författartipsbloggen)

 1. Läs dåliga böcker
  Det är viktigt att lära sig vad man absolut inte ska göra, och vägledningen kommer ur läsningen av sånt som är riktigt uselt. Men det är också viktigt att förstå varför det är så dåligt – annars har man inget verktyg för att undvika att hamna där själv.
 2. Läs bra böcker
  Ett bra författarskap visar dig stil, hur man lägger upp en berättelse, hur man utvecklar handlingen, hur man skapar trovärdiga karaktärer… Om man läser riktigt skickliga författare finns naturligtvis risken att man känner sig förlamad och underlägsen – ‘så bra kommer jag aldrig kunna skriva’ – men förhoppningsvis fungerar det i stället som en sporre!
 3. Schemalägg ditt skrivande
  Själv har jag ett tydligt schema, säger King. Förmiddagar går till skrivande. Eftermiddagarna innehåller en och annan tupplur och brevläsande. På kvällarna läser jag, umgås med familjen, kollar sporten på TV, och möjligen en och annan revidering av textpartier som absolut inte vill vänta. Sammanfattningsvis, det är på morgonen jag skriver som mest.
 4. Använd nyckeln till bra beskrivningar
  Och nyckeln, enligt Stephen King, börjar med klarsynthet och slutar med ett klart, tydligt och enkelt skrivande; ”Jag lärde mig det här genom att läsa Chandler, Hammett och Ross MacDonald. Men det som lärde mig allra mest om den kraft som ligger i ett kompakt och beskrivande språk var läsandet av T.S. Eliot och William Carlos Williams.”
 5. Ta sex veckor ledig
  Om du aldrig gjort det förr känns det säkert lite underligt och hisnande att ta sex veckors semester för att läsa sin egen bok. Men det är vid såna tillfällen jag upptäcker bokens svagheter, till exempel brister i mina karaktärers drivkrafter.
 6. Var din egen redaktör
  Om du aldrig gjort det förr känns det säkert lite underligt och hisnande att ta sex veckors semester för att läsa sin egen bok. Men det är vid såna tillfällen jag upptäcker bokens svagheter, till exempel brister i mina karaktärers drivkrafter.”
 7. Se till att berättelsen håller ihop
  Men innerst inne ställer jag mig de Stora Frågorna. Den största av dem alla: Håller storyn ihop? Och om den gör det, hur får jag den att flyga? Vilka är de sammanhängande elementen? Länkas de samman till ett tema? Det jag eftersöker är resonans, nånting som ger en efterklang i läsarens tankar (och hjärta) efter att han eller hon har läst ut boken och ställt upp den i sin hylla.

Här kan du se och lyssna på Steven King när han svarar på lite frågor om sitt författarskap.

https://www.youtube.com/watch?v=QtNmE28tgos

 

2 reaktioner på ”Ett möte med Steven King och hans författarskap”

 1. Jag förvånades lite när jag hörde en del av de fördomar skrivande människor av de olika slag har kring godaste herr King. ”Skräplitteratur” och tillmälen.

  Faktum är, mannen är duktig. Han är en stormästare vad angår att ge sina karaktärer bakgrundshistorier, han är duktig på att färga sina figurer via språk och annat, och han har en fantasi som borde hållas under kontroll av FN:s kommité för potentiella krigsbrott.

  Läs ”Dolores Clayborn”. Läs ”Raseri”. Se filmen ”Stand by me”.

  Mannen vet vad han håller på med 🙂

  1. Kunde inte sagt (skrivit) det bättre själv Lars. Just så är det. Den mannen är riktigt duktig och någon man verkligen ska lyssna på. Även om man inte tycker om skräck. Han kan sin sak.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close