Ett av de fem elementen är vatten

Enligt feng shui så sägs det att hela universum är uppbyggt kring fem element – trä, eld, jord, metall och vatten. Det gäller även oss människor. Grundtanken är att dessa fem element ska vara i balans med varandra, och när de är i balans upplever vi större harmoni.

Elementet vatten

Den senaste tiden har jag befunnit mig i ett av dessa element, vatten, i princip dagligen. Jag har varit i huset som min morfar byggde som ligger vid en insjö. Varje morgon som jag är där går jag ner och badar. Vi brukar säga att det är en tradition vilket en del av nykomlingarna i familjen har lite svårt att ta till sig. De där som vi kallar för badkrukor.

Att det blivit en tradition att bada och tvätta sig i sjön är egentligen inte så konstigt för när jag var liten så fanns det inget varmvatten i huset. Varken varmvatten eller dusch så vi hade inte så mycket val. Vi barn protesterade knappast för att tvätta håret och sen dyka ner i vattnet var mycket enklare än att stå i en dusch och få tvål i ögonen.

Årets augusti har varit kallare än vanligt

Sen ska det väl sägas att jag vissa morgnar nu under augusti när utetemperaturen visat neråt 16 grader och sjön inte lyckats komma upp i mer än 19,5 haft en viss förståelse för dessa badkrukor. Det är en märklig känsla att kliva ner i sjön och uppleva den som varmare än uppe på land. Trots att den alltså inte var så varm.

Barndomens minnen dyker alltid upp här

I den här sjön lärde jag mig simma en sommar då jag mest låg under vattenytan än över, så som barn gör den där första tiden. Min två år äldre bror sjönk som en sten varje gång han försökte och såg avundsjukt på mig som guppade runt som en delfin. När jag tog de där första 10 meterna ovanför vattnet fick han nog och vägrade bada resten av den sommaren.

När jag väl kommit i (ja jag ska erkänna att jag inte slänger mig i numera) så tar jag några långa simtag ut ut ut i sjön. Jag flyter på vattnet och känner hur sjön omfamnar mig. Och jag kommer varje gång på mig själv med att förundras över hur mjukt vattnet känns, mjukt som skönaste täcke. Tankarna far runt i mitt huvud och jag undrar om det verkligen är så att en insjö är väldigt mjuk eller om det har med mina minnen att göra. Minnen från en sjö som jag badat i varenda sommar sen den första. En sjö där jag känner mig fullständigt trygg trots att det är ett element som jag förstås inte borde lita på. Men kanske är det så att jag litar på mig själv och min förmåga mer här än i andra sjöar. Just för att jag lärde mig simma här och jag lärde mig flyta. Jag simmar i ytvattnet (det är varmast där) så att mina hälar sticker upp och jag kan flyta på rygg med armar och ben utsträckta utan att behöva röra dem, bara ligga där med öronen under vattnet avstängd från omvärldens brus.

Vi har alla olika minnen från förr

För en vecka sedan frågade jag min kusin om han kommer ihåg den där Valborgshelgen då min äldre bror kantrade med segelbåten och vår lillebror som då bara var sex år satt med i båten med en alldeles för stor flytväst. Han minns inte men jag som simmade ut och hjälpte dem minns det nästan i detalj. Om det ska jag berätta en annan gång.

Är du redo för veckans skrivutmaning som är filmad i denna sjö?

Ja du anar kanske redan nu vad den handlar om men som alltid får du förstås mer information när du ser på filmen så vad väntar du på – Lycka till!

 

Just nu får du 20% rabatt + fri frakt från 500 KR om du uppger koden SU16ATAF på Smartphoto

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close