Du och google på webben

Inte bara vad du skriver utan HUR du skriver på webben är viktigare än du kanske tror. Ja om du vill synas vill säga. Vill du inte synas kan du sluta läsa här.

Att skriva för webben

Under hela min uppväxt har jag skrivit på olika sätt. Det har varit uppsatser, noveller, dikter och sångtexter. Det enda som aldrig fungerat för mig är att skriva dagbok men det handlar snarare om att jag aldrig lyckades få in rutinen snarare än formen.

Och det är det där med form som jag vill komma in på för att skriva för webben är ytterligare en form som du behöver lära dig om du ska ha en chans att synas.

Jag började jobba som webbredaktör

När jag började jobba som webbredaktör låg fokus främst på design och text som informerade läsarna. Text som vi ville att läsarna skulle ta del av och inte i första hand text som läsarna sökte. Det var ren information utan möjlighet till interaktion. Jag jobbade då med intranätet och där var det ändå okej eftersom det fanns möjlighet att gå till den berörda avdelningen och fråga direkt om det fanns oklarheter. Syftet med texten var information och visa vart personalen kunde vända sig.

Med tiden förändrades sättet att arbeta

Bloggandet dök upp och naturligtvis hängde jag på. Mina första bloggar (ja det blev flera) var anonyma och mitt syfte var aldrig att synas. Ändå ska det sägas att när jag fick en av mina första kommentarer så hände det något i mig. Den där känslan av att vara synlig, att någon tyckte om det jag skrev, blev en boost. Inte nog med det så fanns det i wordpress då en enkel statistik som visade om jag hade haft några besökare.

Texterna jag la ut var texter skrivna rakt upp och ner utan några rubriker eller någon tanke på sökmotorer (det här var före Googles tid).

En konst att skriva för webben

Under några år blev jag ansvarig för en ny webbsida som skulle presentera ett EU-projekt och i samband med det gick jag en kurs i ”Att skriva för webben”.

Jag började då förstå att det texter på webben är ytterligare en form av skrivande där HUR du skriver är viktigare än vad du skriver. Framför allt för att läsarnas sätt med tiden hade förändrats. Det har blivit ombytta roller på nätet när läsarna söker information och webbsidorna måste erbjuda det som läsarna vill ha, inte det som företaget vill informera om.

Förstår du skillnaden?

Google är din vän också

Så brukar min son säga till mig och jag skrattar varje gång. Tänk efter själv, hur gör du när du söker information? Jag skulle tro att du gör som jag och ställer en fråga till Google med ord eller faktiskt till och med en fråga på det du söker.

Vi har blivit så vana att söka information på det sättet och det är då din text på din webbsida blir viktig.

Skriv en lockande rubrik

Rubriker är otroligt viktiga, både för att underlätta för läsaren som kommer in på din sida och som söker information. Tro inte att dina läsare vill läsa allt du skriver, nej då, de söker information och vill ha snabba svar. Har du tydliga rubriker underlättar du så att läsaren snabbt hittar det den söker.

Tydliga rubriker är kan visserligen vara ett ord men ett ord lockar knappast till läsning. Och framför allt så lockar du inte Google. Google är en sökmotor och den söker av nätet efter text som matchar sökningen. Din sida med enkla rubriker bestående av ett ord kommer säkert upp i sökningen men så långt ner på listan att den som söker troligtvis inte ens ser den.

Så om du ska börja jobba på något

Är det till att börja med rubrikerna. Titta på din text och se om inte början på texten också passar som rubrik. Lita på att din besökare läser rubriken och fortsätter läsa fortsättningen. Din text kommer både bli roligare att läsa, lättare att hitta i och framför allt hittar Google den. För Google letar till att börja med efter rubriker och inte efter brödtext. Tänk därför på att använda dig av de rubriker som din hemsida erbjuder bland verktygen och gör inte egna rubriker genom att ”feta” texten.

Rubrik och beskrivningen är viktiga metataggar

Efter rubriken kommer beskrivningen och här är det framför allt det du skriver först av allt i din text viktigast för det är den som kommer att synas på Google.

Rubrik och beskrivning blir metataggar som ger den som söker en hint om vad din övriga text handlar om och det som får besökaren att klicka sig vidare in på din sida.

Prova själv att söka på Google

Och se vad som dyker upp i resultatlistan. Det första du ser är kanske annonser och dessa är betalda sökord men det som är riktigt intressant är de som kommer efter. Se vilken rubrik som dök upp och framför allt, läs texten under. Det är den texten som ska ge dig en känsla av att du kommer få svar på din fråga om du klickar din vidare in på den sidan.

Jag tror du förstår vad jag menar och en bra förklaring läste jag i inlägget här som är skriven av Christian Rudolf på Topdog.

Mitt förslag är att du redan idag går in och gör lite ändringar på texter du redan har på din sida och kolla in statistiken om några dagar. Men framför allt, ha det här i bakhuvudet nästan gång du skriver. Jag vågar nog garantera att du kommer märka skillnad i dina besök på sidan.

1 reaktion på ”Du och google på webben”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close