Efter elva år tillsammans har jag lärt mig att vara beredd när min sambo får lust att riva. Beredd på att stoppa honom i tid. Ja han tycker att jag är tråkig men jag har ingen lust att bo i mer kaos än vi redan gör.
Så jag ropar högt ”stopp!” och ställer sedan frågan vad han har för plan för det han ska göra. Har han ingen plan får han inte riva. Så är det.
Det är inte bara när man river i ett hus eller gräver i en trädgård som man bör ha en plan, utan även i skrivandet. Se ditt skrivande som ett projekt och gör en projektplan. En projektplan får, och brukar nästan alltid, förändras under tidens gång. Det är helt okej. Låt den göra det.
Men idag tänker jag ta upp en annan plan och det är planen för din blogg. Vad har du för plan med din blogg? En bekant till mig frågade om råd när hon skulle skaffa sig en hemsida. Hon har drivit sitt företag under många år och tänkte att en hemsida kanske skulle vara bra. Vad har du för plan? frågade jag. Alltså vad är tanken med din hemsida? Vill du bara ha en hemsida för att lägga dit ditt företags kontaktuppgifter, ja då tycker jag att du lika gärna kan lägga ner tanken för de uppgifterna finns på Eniro. För några år sedan räckte det med att finnas på internet, det gör det inte längre. Nu förväntar sig den som hittar dig där att också få något för det.
För att gå tillbaka till din blogg. Den är ett utmärkt sätt för dig att skapa ditt eget personliga varumärke. Men gör upp en plan för detta, även om du så bara vill använda bloggen som någon slags dagbok. Jag antar att du vill bli läst eftersom du valt att vara på internet. Annars tycker jag nog att du ska skriva i en egen privat bok istället.
Vad du än vill använda din blogg till så är det bra om du formulerar för dig själv vad syftet med den är. Kanske vill du marknadsföra dig och din bok – då ska du definitivt göra en plan. Börja med att fundera på vilken eller vilka målgrupper du vänder dig till. Med målgrupperna definierade kan du sen anpassa dina inlägg bättre.
Bestäm dig för att göra minst ett inlägg i veckan. Kanske som vi gjort med #blogg52 då vi har valt en specifik dag för våra inlägg. Blir inläggen långa så dela hellre upp dem i två delar och lägg ut två dagar den veckan. Dina läsare ska både hinna och orka läsa. Jag har en bekant som ibland lägger upp massor av bilder på sin blogg och med kort beskrivning under. Gör inte det! Det känns nästan som att bli spammad och även om det är roligt med bilder så måste det vara med måtta.
Använd funktionen att ställa in ditt inlägg på en viss tid då den ska publiceras. På så sätt kan du förbereda ditt inlägg tidigare. Eller varför inte skriva flera stycken som du sen ställer in på tid. Då kan du ta ”bloggsemester” utan att dina läsare behöver vara utan dina inlägg.
Jag kommer att komma tillbaka till det här med bloggande och planerande. Men en sak i taget. Eller rättare sagt en uppgift i taget. För du ska få en uppgift av mig här till nästa inlägg.
Veckans uppgift: Ta fram ett tomt ark (på datorn eller i ett block) och skriv rubrikern ”Plan för min blogg”. Fundera på vilken målgrupp/målgrupper som din blogg riktar sig till och skriv ner det i din plan.
Pingback: 5 tips för att hitta innehåll till din blogg - Anna Hellqvist
Bra tips, som Pernilla säger.
Kan inte hjälpa känner mig lite träffad av ”Blir inläggen långa så dela hellre upp dem i två delar…” Men, är inte det här mera en smaksak? Min smak som en bloggare; din som bloggläsare.
Ha ha ja det kanske är en bra tankeställare 🙂
Kul att ni uppskattade inlägget. Mer om ämnet kommer. Om min plan håller som jag tänkt … ha ha
Gillar tipset att inte ha massor med bilder!
Tänkvärt. Tack.
Oj. Det var bra och handfasta tips.