Det här med kreativitet

Igår var jag på ett av Högskolan Dalarnas öppna seminarium – Våga se med Niklas Wass, Tobias Heldt och Teo Härèn.  Den senare pratade Om kreativitet.

Jag har lyssnat på Teo Hären tidigare, för ett antal år sedan, och kände mig då tyvärr inte alls inspirerad. Kanske hade han en dålig dag eller så var det jag som behövde så mycket mer än han då kunde bidra med. Kanske är det så att han har vuxit med uppgiften och hade mer att komma med den här gången helt enkelt för jag tyckte han var bra. Som med alla man lyssnar på så måste man lära sig att ta till sig det man tycker om och låta resten vara. Ödsla inte energi i onödan utan hitta det som ger dig energi istället.

En av de saker som han sa och som jag tog till mig var frågan: Var hittar du din kreativitet? Är det hemma, på jobbet, på väg till jobbet, i källaren, i stugan på landet, på tåget eller på fiket. Ta dig en stund att tänka efter. Ha sen klart för dig att stället där du hittar din kreativitet förändras med tiden och efter dina behov. Hemma kanske inte alls är så lugnt som du skulle behöva efter att barnet kom eller kanske är det för lugnt efter att barnen flyttat ut.

Han ställde också frågan: Är du mest kreativ tillsammans med andra eller själv? Och du behöver inte välja, du kanske är lite av varje. Jag för min del vill ha folk att bolla tankar och idéer med för att få igång kreativiteten men sen vill jag oftast utföra det i lugn och ro. När jag skriver kan jag gärna sitta på ett fik för mig själv och låta folk och händelser runt omkring inspirera men jag vill inte att de pratar med mig. På tåget vill jag inte ha någon som sitter bredvid om jag ska kunna skriva men jag vill inte vara ensam i vagnen.

Ja och sen sa han ju en sak till som jag nog tror stämmer väldigt bra in på många. Det är det där med att belöna kreativitet. Som när man utlyser en tävling där den som är kreativ får en viss summa pengar. Visst är det trevligt att få pengar men väldigt ofta så hämmar det kreativiteten snarare än sporrar. Utan den typen av press får man oftast bättre resultat. Jag är av den typen som jobbar bäst under press, tidspress, men den form av press som pengar eller liknande för med sig ger mig snarare prestationsångest och det ger inga bra resultat alls.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close