Det har hänt saker med Instagram

Nu var det ett tag sedan jag skrev något om sociala medier så därför tänkte jag ta upp lite om Instagram. InstagramDet har ju hänt en del där den senaste tiden.

Jag vaknade en morgon och undrade vad som hade hänt på min mobil.

Förvirrat insåg jag att ikonen för Instagram inte såg ut som vanligt.

Och den har fått många reaktioner. En del tycker att den är fin och läcker, andra gillar den inte alls. Själv ska jag ärligt talat säga att jag tillhör den senare gruppen. Helt enkelt av den anledningen att jag tycker den försvinner i mängden av appar, även om jag har gjort mappar på min telefon för diverse olika ämnen. Den gamla var betydligt lättare att se.

Förutom att appen fått ett nytt utseende så har även funktionerna inne i appen förändrats.

Till exempel så uppdaterar Instagram sorteringen av flödet med bilder så att ordningen på bilderna inte längre är kronologisk. Denna algoritmen liknar den som Facebook också har där du kan välja ”Topphändelser” eller ”Senaste”. Med den skillnaden att du inte själv kan välja vad du ska se utan det styrs av hur engagerad du är av olika konton och bilder. Alltså , det vill säga hur mycket du kommenterar och gillar de du följer. Ju mer du engagerar dig, desto större sannolikhet är det att bilderna från just de kontona syns i ditt flöde. Syftet är att bilderna som syns först ska bli så relevanta som möjligt för dig.

Du kan själv läsa vad Instagram skriver om det här  i sin artikel från den 15 mars – See the moments you care about first. Inga bilder försvinner och du kommer fortfarande att kunna se vad de du följer lägger upp men det blir som sagt i en annan ordning.

I början när det här infördes så gick det en våg genom Instagram där personer uppmanade sina följare att slå på aviseringar. Det behöver du inte göra. Det enda som händer då är att du får en notis varje gång någon postar en bild och det kan bli ganska irriterande.Fler saker som hänt

Och som jag personligen tycker är riktigt positivt är att du nu kan ha flera konton utan att behöva logga in och ut. Jag som hade hand om ett konto för jobbet och sen hade ett privat löste det tidigare genom att ha två telefoner. Det behövs alltså inte längre. Nu kan du enkelt lägga till ytterligare ett konto genom att klicka på din profil, sen på ditt namn längst upp och där välja ”lägg till konto”. När du sedan vill växla mellan flera konton gör du det där. Lätt som en plätt. Kom bara ihåg att kolla vilket konto du är inne på innan du postar en bild.

En sak jag märkt sen den här nya uppdateringen kom är att det dyker upp konton som gillar mina bilder, eller börjar följa mig, och som jag tidigare inte sett. Det är helt okej men, ibland undrar jag varför de gillat just den bilden eller vad de har för intresse av att följa mig. Dessa konton är inte alltid helt seriösa utan surfar runt på Instagram och gillar lite här och där i sina försöka att hitta följare. Gillar eller följer ett tag, sedan tar de bort dig. Det har enbart ett syfte och det är att skaffa sig flera följare eller för att du ska uppmärksamma dem. Som när jag var i Florida och använde mig av en hashtag som ett café hittade och förstås gillade min bild – enbart i syfte att göra reklam för sig själva.

Jag följer aldrig ett konto enbart för att de följer mig utan kollar igenom om de är intressanta eller inte.

Nu senast dök det upp ett konto med en tjej som utgav sig för att vara intresserad av att hitta en man. Knappast intressant för mig. Dyker det upp ett konto hos dig som du inte vill ha där går du in på den profilen och klickar på de tre prickarna som finns till höger. Där väljer du sen ”blockera användare”. Då slipper du se den personen i framtiden och den kan inte heller göra några inlägg hos dig.

Detsamma gäller om du får en kommentar som inte känns okej. Klicka på kommentaren så kommer du till en kommentarssida. Svep med fingret åt vänster på kommentaren så kommer det upp tre alternativ – svara, anmäl som skräppost/bluff/stötande eller kasta i sopkorgen. Gör det! Hjälp Instagram att rensa bland skräpet som finns där och gå inte på de där kontona som lovar dig en massa följare. Du vill inte ha den typen av följare som inte är aktiva. Det finns inget som helst värde i det. Välj heller få följare men som faktiskt är intresserade av det du gör.

Här är förresten jag på Instagram om du vill titta in så är du välkommen – me_annahellqvist

 

 

3 reaktioner på ”Det har hänt saker med Instagram”

  1. Bra och informativt. Visste inte att det skett en sådan uppdatering iom ikonens inträdande. Att det skulle bli en förändring visste jag dock. Håller fö med. Ikonen försvinner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close