Det gäller att lita på magkänslan

Det händer att författare stöter på problem med oseriösa eller inkompetenta förläggare. Speciellt den som är ny kan råka ut för det här. I glädjeyran över att ha fått ett erbjudande ignorera man varningssignalerna och lyssnar inte på goda råd från andra. I det här korta inslaget från P1 morgon berättar två debuterande författare om sina erfarenheter.

Tänk på att du alltid kan vända dig till författarförbundet om be dem att granska ditt kontrakt. Det hjälper dig även om du inte är medlem. För att bli medlem måste du ha gett ut två böcker och det är inte alla som har lyckats med det. Men de vill mer än gärna att du ska få möjligheten, så använd dem och rådfråga.

Själv har jag en annan erfarenhet av ett oseriöst förlag som kontaktade mig för korrläsning av en bok. Allt var väldigt bråttom och vädjande om att jag skulle ställa upp. Jag har svårt att säga nej och jag tycker att det är så roligt så visst svarade jag JA.

I mitt bakhuvud fanns en lite klocka som ringde och sa att jag nog borde kolla upp dem och jag erkänner, jag googlade och hittade lite konstigheter men kunde inte riktigt uttyda om det var något om konkurs eller hur det nu var ..

Så jag ägnade en hel del tid för att korrläsa, och som jag alltid gör, coacha författaren med tips om förbättringar. Eftersom det var bråttom la jag en del annat åt sidan. Deadline är något jag värdesätter så naturligtvis ville jag att de skulle kunna hålla den. En sväng tillbaka kom texten för en sista korr och sen fick jag grönt för att fakturera.

När det hade gått strax över en månad och fakturan inte var betald hörde jag av mig per mejl. Fick inget svar. Försökte ringa men kom inte fram. Nytt mejl, utan svar. Skickade ytterligare ett mejl och försökte ringa när fakturan gått två månader över tiden. Inget svar.

Till slut när jag ilskande till och skickade ett mejl med uppmaningen att de åtminstone kunde svara och ge mig en förklaring fick jag svaret att det just nu hade svårigheter men att man skulle betala halva i alla fall.

Sen gick de i konkurs och jag hade då inte ens fått hälften betalt. Det är verkligen tråkigt att bli utsatt för något sådant här. Nu har jag som tur är ett annat jobb också så jag sitter inte i sjön ekonomiskt men, jag hade lagt ner mycket hårt arbete av hög kvalitet.

Det är klart att jag hela tiden tänkt på författaren som också hamnade i det här men nu ser jag att boken finns utgiven av ett annat förlag och säljs på både Bokus och Adlibris för en ganska ansenlig summa. Av vilken sort det nya förlaget är har jag inte listat ut , men författaren har ändå fått ut sin bok och jag gläds med henne.

Mindre roligt är det för mig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close