Att skriva lättläst betyder inte att det är simpelt. Det betyder inte heller att det alltid är så lätt att skriva.
Många vill ha texter som är lätta att läsa, med det allra viktigaste, och utan långa svåra ord. Dessutom behöver vi alla lättlästa texter ibland. För visst har det väl funnits tillfällen då du var riktigt stressad, du kanske klev upp alldeles för tidigt i morse efter en natt med dålig sömn. När du efter en lång dag suttit framför datorn i tio timmar och inte kan avsluta än för du måste läsa igenom den här rapporten också för att få tag i den där sista informationen. Så du skummar igenom texten för att försöka hitta informationen du söker, men det går trögt. Hjärnan funderar helt enkelt inte lika bra som vanligt. Vid det tillfället skulle du ha haft nytta av en lättläst text.
Lättläst handlar om att anpassa dina texter till stora läsargrupper, om att skriva texter för läsare med olika läshinder, till exempel dyslektiker, afatiker, personer med utvecklingsstörning eller personer med annat modersmål än svenska. En lättläst text kännetecknas av ett enkelt språk utan onödiga språkliga trösklar eller oklarheter, att de till exempel:
- har en luftig layout
- är korta, alltså utesluter sådant som inte är nödvändigt för helheten
- har ett personligt tilltal
- har en varierad meningslängd
- undviker långa substantiv
- undviker främmande ord
- förklarar samband
- undviker passiv form
- undviker abstrakta begrepp
Men det är inte något som riktar sig enbart till böcker eller tidningar utan i allra högsta grad till webben där informatörer, kommunikatörer och webbredaktörer håller hus. Och är det någonstans vi söker information idag så är det på webben och där vill vi verkligen att det ska vara lättläst – för alla.
Varför skriver jag om det här idag då? Jo helt enkelt för att bokförlaget Vilja och förlaget Nypon utlyst en Manustävling i lättläst med en prissumma på 25000 – låter inte det intressant?
Här får du lite länkar där du kan läsa mer, om lättläst och om kurser för dig som vill lära dig mer. För att du vill vinna tävlingen, skriva böcker, skriva bättre på webben eller få användning av det på ditt jobb på annat sätt.
- Språkkonsulterna har en kurs för dig som är intresserad av lättläst
- Språkkonsulternas tjänst lättläst för alla
- Läs vad klartext skriver om lättläst
- Fungerande medier om lättläst på webben
- Myndigheten för tillgängliga medel
- Dagens samhälle skriver en debattartikel om lättläst till alla
Jodå, Anna, samma tävling 🙂 Ska bli riktigt roligt för, som du skriver, att det är lättläst betyder inte att det är lättskrivet.
Tyvärr så kanske ordet ”lättläst” klingar lite negativt. Det ger en känsla av att vara simpelt och ingen vill känna sig simpel bara för att man vill läsa lättläst. För vem skulle inte vilja att det där konstiga byråkratiska texterna som finns faktiskt var skrivna så att folk förstod. Istället för att man nästan känner sig idiotförklarad för att man måste läsa om och om igen, plocka ner ord och mening för mening bara för att förstå. Om man ens gör det då.
Det är bara att konstatera att det där med lättläst är väldigt stort.