Bloggande och krishantering

Jodå, det händer att jag inte vet vad jag ska blogga om och det är väl en form av kris, men den krishantering jag tänkte ta upp här är av ett helt annat slag.

Anni Svensson har skrivit ett mycket bra och intressant inlägg om att planera för en kris är det bästa sättet att undvika den. Hon utgår framför allt ifrån företag och organisationer men jag tänkte ta upp det här med att även den som inte är så stor kan behöva en krisplan.

Den som bloggar väljer förstås själv på vilket sätt, i vilken form och om man vill vara offentlig eller mer anonym. Bloggaren väljer också möjligheten att interagera med sina läsare – med kommentarer, kontaktformulär och mejl.

Så fort du ger dina läsare möjlighet att interagera kommer du att få både respons som du vill ha och sånt som du helst skulle vilja undvika. Självklart får alla ha sina egna åsikter och naturligtvis behöver de inte samstämma med dina. Det behöver du inte någon krishantering för, inte mer än att du bör formulera för dig själv att detta är okej. Med olika åsikter får du intressanta diskussioner.

Det händer varje vecka att det dyker upp kommentarer som är att liknas vid skräppost i min blogg. Dessa sorteras bort och hamnar i ett skräpfilter som jag går in och kollar lite då och då. Det kan väl närmast jämföras med sådant som kommer till mejlen och som hamnar i skräpkorgen. Med den skillnaden att på mejlen kommer det mycket mer.

Men det som även händer är att jag får framför allt mejl som kan vara av skiftande slag. En hel del roliga förstås men det kan även vara elaka och provocerande.

Det kan också vara mejl med förfrågningar om jag vill göra reklam för saker. Som ni ser så har jag reklam på min blogg men det är knappast något jag gör storkovan på. De senaste tre månaderna har jag väl tjänat 65 kr vilket inte ens räcker till dagens lunch. Men jag väljer framför allt reklambanners till sådant som jag själv tycker om.

När det gäller saker som man vill att jag ska pusha lite extra för så tycker jag själv att det är oerhört viktigt att jag kan stå för det, att det är saker jag verkligen vill rekommendera. Annars kommer mina läsare ganska snart tappa förtroendet för mig och min blogg. Så är det.

Av den anledningen så är jag också ganska noga när jag till exempel recenserar en bok. Om jag av någon anledning inte tycker att jag kan skriva något positivt om den låter jag hellre bli. Det kan vara tufft för den som bett om recensionen men böcker är som människor – vi kan inte tycka om alla.

För att återkomma till bloggen och krishanteringen. Om du bestämt dig för att blogga och göra det seriöst så bör du också formulera för dig själv hur du ska hantera kriser som kan uppstå. Det räcker med att du skriver ner i ett dokument som du sen kan plocka upp när något händer. Ta upp sådant som hur du ska hantera kommentarer, email, reklam osv. Fundera på vad för situationer som kan uppstå.

Och jag säger som Anni skrev i sitt inlägg – ljug inte på din blogg! Alla kan göra fel, det är mänskligt men erkänn då det och be om ursäkt så kan du gå vidare sen.

6 reaktioner på ”Bloggande och krishantering”

  1. Håller med dig om att man ska vara ärlig på sin blogg. Varför skulle man ljuga där?
    Får inte så många elaka kommentarer på min blogg. Ett tag hade jag en stalker som bara skrev nedsättande kommentarer om varje inlägg. Jag lade ut dem och andra bloggläsare försvarade mig. Sådana bloggläsare är guld värda. Till slut brydde jag mig inte om att lägga ut personens kommentarer och efter några månader slutade de negativa kommentarerna komma.
    Kram Kim 🙂

    1. Visst är det intressant det där med troll. Jag har inte fått så många elaka kommentarer men väl mejl vilket jag kan tycka är ännu fegare eftersom det bara är jag som ser och kan försvara mig. Kan tänka mig att det kändes underbart med följare som försvarade. Då blir man varm i hjärtat och det där trollet har inget för sin elakhet. Ännu en anledning att nätverka alltså – så att vi kan försvara varandra när vi blir angripna. Kram pårej!

  2. När jag började blogga och började får skräp kommentarer tyckte jag det var ganska roligt att behålla dem men ändra dem (ta bort länkerna t ex). Men då kom bara mer och mer. Nu slänger jag dem, och har fått mindre och mindre över åren. Bra! Sen har jag aldrig reklam, och jag tror det hjälper.

    1. Ha ha det där var lite kul påhitt. Jag tror inte reklamen är orsaken till skräppost utan helt enkelt något man får räkna med när man börjar synas på google. Jag har andra webbsidor utan reklam och får skräp dit också. Men jag använder mig av Akismet som är ett bra filter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close