Blogga + filmskapande = filmtime!

Filmtime!Vi människor tycker verkligen om det visuella, i form av bilder och gärna film. Just film är något som växer i popularitet och därför tänker jag ägna det här inlägget till just film och hur du kan skapa din egen.

Men först – varför? Och vad har du att göra film om? 

Varför är väl egentligen inte så svårt att motivera för vem tycker inte om film. Att det dessutom är så att många av oss faktiskt har lättare att ta till oss information och kunskap när den är visuell gör det hela ännu mer intressant.

Själv erkänner jag gärna att jag många gånger googlar och letar efter film när det är något jag behöver veta, speciellt när en instruktion är svår att förstå. Som i somras när jag skulle sätta upp min pool i stugan och behövde vara säker på att jag satte ihop sandpumpen riktigt. Dels hade leverantören skickat med en film på dvd och dels så hittade jag många bra instruktionsfilmer på Youtube.

Men vad kan du göra film om? Gå tillbaka och titta på vad du skrev som mål för din blogg. Där bör du kunna hitta ett och annat förslag på inlägg som du skulle kunna göra visuellt istället. Tänk på att en film även kan bestå av ett antal stillbilder och text. Jag är övertygad om att du har något som du kan lära ut så varför inte försöka att göra det på ett nytt sätt.

I din dator har du förstås tillgång till iMovie och Moviemaker beroende på vilket operativsystem du har. Men det finns även en hel del andra sätt att göra film på som kan vara roliga att prova på. Du får helt enkelt prova dig själv fram till vilken som känns bra och hur den används genom att testa det här olika länkarna nedan.

Goanimate är en av mina favoriter och så länge du håller dig till 30 sek är det gratis. Du kan säga mycket på 30 sek. Jag lovar. Det är för övrigt något du ska tänka på – att inte göra filmen för lång. Dina läsare/tittare ska orka se klart på den. Gör hellre flera korta, som en serie som lockar till att längta efter nästa avsnitt.

Skapa en film för att använda i sociala medier

Här en liten film som inspiration till dig i ditt filmskapande.

4 reaktioner på ”Blogga + filmskapande = filmtime!”

 1. Hej Anna,

  Bra förslag. Får jag lägga till tre länkar?

  Prezi är en animerad presentations system som en (föra detta) kollega till mig använt med mycket stor succé.
  https://prezi.com/

  Animate IT är ett mjukvara från Aardman för stop-motion animering. Jag har inte provat det än men vill.
  http://animate-it.com/

  Och sen vill jag gärna tipsa om Camtasia som jag använt för min promo video för Dagar i mitt Göteborg. Mycket bra och lätt att använder – och gratis att använder i en månad.
  https://www.techsmith.com/camtasia.html

  John

  1. Tack för det John! Prezi har jag använt mig av tidigare. Den är mer en typ av presentation så som powerpoint men oändligt mycket snyggare. De andra två kände jag faktiskt inte till så de ska absolut testas. Kul! Jag älskar sånt här! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close