Att skriva här eller där

Det är inte alltid så lätt att hitta den rätta platsen för att skriva. Jag gör ofta så att jag flyttar runt i huset. Ibland sitter jag i köket på träsoffan med fårskinnspälsarna på locket. Då tänder jag ljus och har gärna en tekanna laddad. Andra gånger sitter jag i det vitmålade rummet med divansoffan. Det rummet har bästa ljuset i hela huset och får mig att piggna till. Dessutom hänger det en liten kristallkrona med prismor som ger en alldeles speciell känsla.hitta en plats för att skriva

I arbetsrummet sitter jag i princip aldrig och skriver på en novell eller liknande, där skriver jag bara blogginlägg och mejl. Sämsta stället för att skriva för mig är faktiskt i vardagsrummet vid teven. För även om stolen är skön så får jag ingen bra arbetsställning och det blir alltid en konflikt med katten om att mitt knä är upptaget av en laptop.

Men bästa stället att skriva på är inte alltid hemma. Största delen av min långnovell (som även är mitt examensarbete) skrevs på tåget mellan Gävle och Falun. Den handlar mycket riktigt om en tågresa som får symbolisera en resa genom livet.

Att hitta rätt miljö för sin text kan vara nog så viktig för inspirationen. Det går ju faktiskt att sätta sig lite var som helst. Är vädret fint kan jag sitta ute i en park. Annars på ett fik, på stationen, en pub, biblioteket eller varför inte göra som SuperCarina som bokade in sig på en kryssning mitt i veckan. Jo jag kan avslöja att jag var avundsjuk på henne redan innan hon åkte. Nu när jag läst hennes inlägg så är jag inte mindre avundsjuk. Ska jag avslöja hur hon fick resan så billigt? Hon har ICA kort och då finns det en massa trevliga erbjudanden, så kallade ICA upplevelser att ta del av (det finns säkert mer för den som kan logga in på sitt kort också).

Jag vet att Steven King faktiskt under många år inredde en skrivplats i tvättstugan i sitt hus och det gick ju alldeles utmärkt bra för honom.

Många gånger drömmer vi om att ha en speciell plats där vi ska sitta och skriva alla de där fantastiska böckerna vi drömmer om. En del lyckas förstås med detta, andra inte. Jag skaffade mig en liten stuga i Hälsingland och visst händer det att jag skriver där men ärligt talat så går nog min kreativitet där oftare till trädgårdsarbete eller byggande än skrivande. Å andra sidan så är det ett ställe där jag får ro i kroppen och ro behöver jag för att skriva. Vill jag skriva där händer det att jag åker iväg till en sjö, upp på ett berg eller till Orbadens vackra strand.

Känns det som om det går segt att skriva och texten inte riktigt vill gå framåt som du vill, då är helt enkelt mitt tips att leta upp en miljö som känns rätt för din text och som kan hjälpa dig att komma i rätt stämning helt enkelt.


10 reaktioner på ”Att skriva här eller där”

 1. Hemma i Blekinge har jag en skrivarlya med kakelugn på ovanvåningen. Varje gång jag stiger in i rummet blir jag inspirerad. Dessutom har jag en skrivarstuga i Skåne. Där är det inte så mycket fråga om inspiration, bara hårt slit. För dit åker jag när jag ska skriva av mig, när jag har kort om tid och måste bli klar med en bok, eller när jag är nere i Skåne och signerar och föreläser.
  Just nu har jag en ”filial” som maken kallar det. Ett rum på bottenvåningen som egentligen är hundrummet, där många valpar har fötts. Där har jag en provisorisk arbetsplats med utsikt över hundgården. Här sitter jag sedan Tudor blev den enda hunden i familjen och känner sig ensam och lite rastlös. På så sätt får han sällskap hela dagarna, även om han stör mig ibland fungerar det mycket bra ändå.
  Jag är sådan så jag kan skriva precis var som helst. Satt på flygplatsen i Kupio i Finland och skrev i flera timmar och skrev klart min bok Kinesiska Draken. Den boken hade jag skrivit under hela föreläsningstiden i Kupio, suttit på hotellrummet i 5-7 timmar på eftermiddag/kvällen. En härlig känsla att avsluta boken på flygplatsen.
  Jag tror inte platsen är det viktigaste, det är viljan att skriva som betyder allt.
  Skriv på!
  Kram Kim 😀

  1. Härligt det låter. Skulle vilja ha en kakelugn jag med. Men jag håller med dig, man kan skriva var som helst. Ibland kan det vara just den där stunden när man sitter på en flygplats och väntar som är det rätta. Bara det där att man inte är hemma och ser allt som finns att göra där eller att man kan komma ifrån även hemma är nog det viktigaste.

 2. Även jag gillar att skriva på tåg eller fik. Helst ganska långa tågresor så jag vet att det går att sitta i lugn och ro ett bra tag eller fik på en ort där jag inte är hemma.

  1. Jag har suttit alldeles för lite på fik så nu funderar jag på om det inte är dags att göra en ”fikarunda” i stan. Framför allt så är det ett kapitel i mitt manus som utspelar sig på ett fik så det gäller att hitta det rätta som stämmer in 🙂

 3. Det där att hitta rätt ställning är viktig. Hemma i våran lägenhet i göteborg nu har vi ingen riktig bra möbler – allt bra tog vi med oss hit till Bryssel. Det betyder att jag har haft svårt att hitta ett bra plats att jobba under jullov. Tillbaka i Bryssel nu och det är skönt att kunna sitta i fåtölj i vardags rum eller står vid mitt arbetsbord. Har också köpt ett skriv platta och ska prova ta det med mig ut och skriver i cafféer.

  1. Jag har faktiskt ett kanonfint skrivbord så går att höja upp om jag vill. För det där med att stå ibland är ju toppenbra. Ska bara röja bort allt skräp som ligger där på först … suck!

 4. Min man o jag drömplanerade ett rum i förrådet till mig, när min inkomst från skrivandet gör att jag kan jobba bara 50 % o skriva resten. ?
  Skrivbord, ergonomisk stol, heltäckningsmatta, läsfåtölj med fotpall, bra lampa, bokhyllor och även vattekokare och en fruktskål. Tada!

  1. Jo drömma kan man ju alltid och tills den drömmen blir förverkligad får man så snällt göra det bästa av situationen. Just nu drömmer jag om att göra i ordning en skrivstudio på övervåningen där jag kan ha den fantastiska utsikten genom fönstret. Men det innebär att jag måste få sambon att förstå att den där gamla soffan faktiskt måste bort. Och jag vet att han har väldigt svårt att skiljas från den. En uråldrig, obekväm soffa som ingen människa vill sitta i. Men jag lever med en hamster ….

 5. Ett stenhus i Provence med solrosfält utanför … Så ser skrivstället ut i mina drömmar men jag inser att jag nog faktiskt är mest produktiv här hemma. Tyvärr. Fast man kan ju åka till Frankrike ändå 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close