Fler och fler lyssnar på böcker

lyssna på en bokI bokklubben jag är med i har vi lite olika åsikter när det gäller att läsa eller lyssna på böckerna. En del vill absolut ha den där fysiska boken i handen. Känslan av att bläddra sida för sida och själv läsa och göra sin tolkning. Sen har vi två medlemmar som föredrar att kunna lyssna på böckerna i forma av ljudböcker.

Det finns ju både för och nackdelar med en ljudbok

Fördelen är förstås att jag kan lyssna medan jag gör något annat så som att åka bil, promenera, gräva i trädgården, städa eller vad jag nu vill pyssla med. Någon kanske ligger i hängmattan vid den här tiden på året och lyssnar, men jag tror att största delen anhängarna gör det för att kunna göra något annat samtidigt.

En av nackdelarna är att inläsarens roll är ganska viktig. Är det en dålig inläsare kanske man inte ens vill lyssna klart. Det gick till exempel en bok på P1 för ett tag sedan som lästes av en kvinna som gjorde mig riktigt irriterad. Så irriterad att jag stängde av så fort jag hörde hennes röst. Anledningen var inte hennes röst utan hennes tolkning och läsning av texten som jag tyckte hon gjorde riktigt dåligt.

För visst är väl rösten viktig

En av mina favoriter bland inläsare är Torsten Wahlund som har en underbar mörk röst. Problemet är väl möjligtvis den att om jag ligger på en säng eller i en hängmatta är det stor risk att jag somnar, bara för att det är en sån njutning att lyssna på hans röst. Så visst är väl rösten viktig men ännu viktigare är inläsarens tolkning och betoning i och av texten.  Det som händer med en ljudbok är ju att jag inte själv gör tolkningen helt och hållet utan att det är inläsaren som till stor del gör det åt mig.

Jag kommer ihåg för många år sedan då jag lånade en ljudbok på biblioteket. Eller kanske var det en talbok. Det kan ha varit det och det förklarar i så fall varför jag inte kunde lyssna klart. Jag höll på att bli galen! En bok av Paasilinna borde ha varit rolig men den här var fruktansvärt tråkig. Så tråkig alltså att jag vägrade lyssna klart.

Ja du vet väl skillnaden på ljudbok och talbok? En ljudbok tillåter inläsaren en viss tolkning och dramatisering då det är en bok för allmänheten medan en talbok är avsedd för synskadade och ska läsas med en så neutral röst som möjligt så att lyssnaren kan göra sin egen tolkning.

Men det är också skillnad på hur man lyssnar

Det är skillnad på att lyssna med hörlurar eller att låta ljudet strömma ut i bilen eller rummet. En del saker kan vara väldigt jobbigt att få direkt i örat, så som man får med hörlurar. Det finns ingen möjlighet att värja sig. I en bok med skriven text kan du hålla ett visst avstånd och du kan till och med hoppa över en del av texten. Det är inte lika enkelt med en ljudbok.

Att lyssna är nog lika speciellt som att läsa texten högt själv

Du upplever texten på ett annat sätt. Prova själv att läsa högt, din text eller någon annans.

Jag blir varje år påmind om Utöya och jag minns hur tungt det var de där första dagarna. Då jobbade jag som inläsare av Expressen och var tvungen att stå i en studio och läsa artikel efter artikel om denna hemska dag, om alla hemska upplevelser, all sorg och förtvivlan. Där stod jag i studion och höll mig neutral medan jag läste men fick gång på gång gå ut och bara låta tårarna rinna. Det var fruktansvärt. Att dessutom läsa en tidning som Expressen som gärna är lite sensationslysten … ja ni förstår nog vad jag menar. Det fanns inte en enda artikel den dagen som inte handlade om Utöya.

Ljudboken är här

Men faktum är ändå att ljudboken har kommit för att stanna och den blir mer och mer populär. Jag tycker ändå att det är ett mycket bra alternativ för den som inte hinner sätta sig ner och läsa texten själv. Det viktiga är att få till oss boken, hur det nu än går till.

Det har tydligen också blivit väldigt populärt bland skådespelare att arbeta med inläsning av böcker och det ska väl sägas att det finns en och annan som är trevliga att lyssna på.

2 reaktioner på ”Fler och fler lyssnar på böcker”

  1. Jag känner för dig att vara tvungen att läser nyhets texter om Utöya uder tiden när allt hänt. Svårt.

    Om mera litterärt inspelning, känner du till Librivox? Det är en slags Wikipedia för inläst text. De började med engelska men nu finns det på flera språk, inklusiv svenska. Jag deltog under en tid som inläsare och läst in båda dikter och kapitel ur romaner. Jag slutade delvis för att det tog för mycket tid men mest för att jag blev hes. Men det är en fin inspelade bibliotek som fortsätter att växer – somliga röster, och somliga inspelningar är bättre än andra dock.

    Librivox: https://librivox.org/

    1. Nej librivox känner jag inte till. Det måste jag kolla upp. Jag saknar verkligen mitt jobb som inläsare på taltidningen. Tyvärr fick de läggas ner och blev ersatta av talsyntes. Billigare men mer opersonligt och en röst som ibland kan vara svår att lyssna på. Speciellt för äldre. Tack för tipset John!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close