Ibland behöver jag hitta nya sätt för inspiration och idag tänkte jag dela med mig lite av ett sådant för gestaltning.
Din text behöver bli levande och få din läsare att känna sig delaktig och det är där gestaltningen kommer in. Det finns ett berömt uttryck ”show, don´t tell” = visa och beskriv istället för att skriva läsaren på näsan. Om du till exempel skriver ”hon var ledsen” då vet din läsare hur din karaktär ser ut men det är ganska så opersonligt och lämnar inte mycket övrigt för fantasin. Om du istället beskriver hur karaktären känner sig, vilka kroppsliga uttryck som kommer, vart tar blicken vägen osv. Dialoger kan även vara väldigt effektiva för att få in gestaltning.
So far so good.
Men, nu kommer vi till nästa steg – undvik klyschor! Hon hade en klump i halsen, tårarna vällde upp osv. Hitta något eget istället.
När jag utbildade mig till syntolk (tolkar film för synskadade) var det här en av övningarna vi jobbade med. För att inte bli tjatig och gång på gång använda samma uttryck för ett tillstånd som faktiskt kunde vara väldigt olika beroende på ansiktsuttryck, person och situation så letade vi efter synonymer. Inte så lätt alla gånger men oj så nyttigt.
Jag fick en idé härom dagen och som kan användas på flera olika sätt.
Du får du gärna ta efter om du vill. Brainstorma och samla ord på till exempel känslor. Öppna word (eller vad du nu har för skrivprogram) och ta fram mallen för visitkort. Skriv in ett ord i varje ruta och skriv sen ut den. Klipp ut dessa och laminera så att de håller och kan läggas i en burk som du sedan kan dra ur när du behöver.
Min erfarenhet av laminat är att det många gånger lönar sig att köpa en lite bättre maskin så som de som finns på helexconsult.se. Det är förstås upp till dig men har man väl börjat laminera blir man (jag) lätt fast och då vill du ha något som håller. Såg förresten att de hade intressanta maskiner för inbindning och wirebindning där som fick det att klia i fingrarna på mig men det får vi ta en annan dag.
Du kan även göra dina kort lite mer avancerade genom att lägga till synonymer eller liknande på baksidan. Här är ett exempel på hur du skulle kunna skriva som är taget från Elisabeth Akteus Rex bok Gestaltningsbibeln:
Pessimistisk
Kliché att undvika: Armarna i kors
Kroppsliga uttryck/gester: Missnöjd min, mungipor nedåt, rynkade ögonbryn, biter ihop käkarna, andas ytligt, spänner kroppen, drar upp axlarna osv
I dialog: ”Det där kommer aldrig att funka”
Röst/tonläge: Klagande, negativ, bister
Synonymer: Negativ, tungsint, dyster
Bra, bra! Jag blir så sugen att skriva bara för att träna gestaltning. ?
Jag med! Ska samla i min burk. Framför allt till dagar då det står still i idéhuvudet.