Boktips för dig som skriver

Hitta glädjen

Mycket av mitt fokus just nu är att hitta glädje. I livet, vardagen och i allt det jag gör. Att hitta glädje i skrivandet är en del i det hela och även titeln på Kim M.Kimselius bok som kom ut i juli 2015.

att hitta glädje i skrivandet
Kim M.Kimselius bok om skrivande

Med kritikerns vassa ögon satte jag mig ner och började läsa då när den var färsk. Ännu en bok om skrivande, tänkte jag, medan ögonen dansade över bokstäverna.

Den första delen av boken handlar om Kim själv, hur hon började och hennes resa i skrivandet. Och hon gör det som jag tror många gör som inte känner sig fullt bekväma i att skryta om sig själv, hon är alldeles för modest, försynt, anspråkslös.

Mitt råd till Kim är att antingen måste hon lära sig att berätta hur bra och skicklig hon är, eller överlåta det till någon annan som kan ge författaren den kredit hon är värd.

För Kim är en fantastiskt författare!

Någonstans där mitt i de första kapitlen hade hon grabbat tag i mig och sugit in mig i boken utan att jag förstått hur det gått till. Jag stannade upp och tänkte att det nog är så här hon även skriver sina andra böcker och det, är en otrolig egenskap att besitta. Så vill jag också skriva!

Efter den första delen går hon vidare in på själva skrivandet

Det här är något hon verkligen kan och hennes säkerhet för hantverket går inte att ta miste på.

Bit för bit tar hon upp tips, regler, skrivande på ett sätt som gör att den här boken kan läsas både av den som är nybörjare och den som redan har läst och kan en del. Den är tydlig och pedagogisk men utan att tappa dess seriositet eller att kännas simpel.

Bokens uppbyggnad

Hennes hänvisningar till andra sidor och kapitel gjorde mig i början något irriterad men ganska snart förstod jag dess nödvändighet och jag sänder en tacksam tanke till författaren som lagt ner jobb på detta.

För det är mycket information, och notislapparna jag satt i boken blir fler och fler. Det är så mycket bra som jag vill ta till mig och återvända till. Kim beskriver till exempel hur du kan börja en historia och hon gör det med exempel som är lätta att förstå. Den delen, att beskriva början på ett bra sätt, är något som många handböcker i skrivande missar.

Boken innehåller allt som kan behöva från början till den stund. Då, när du börjar leta bokförlag, ger ut den och livet efter. Den tar upp egenutgivning, skrivkurser, skrivreglar, ja den tar upp det mesta som en blivande författare kan behöva veta. Det förklarar också varför den har över 400 sidor.

En bok som inspirerar

Det här är en bok som inspirerar, ger bra råd och som kan läsas från sida till sida. När den är färdigläst kommer du att fortsätta använda den som uppslagsbok och nej, låna inte ut den! Du kommer att behöva den själv, många gånger – för att hitta DIN glädje i skrivandet.

Boken finns att köpa på Bokus.com och på Adlibris.com för 139kr respektive 132kr

(OBS! Recensionen är uppdaterad och har varit publicerad tidigare, därav kommentarer från tidigare år)

7 reaktioner på ”Boktips för dig som skriver”

 1. Bra recension. Jag själv läste de första 50-60 sidor om Kims vägen till att bli en författare i en svep, som är ytterst ovanlig för mig när jag läser på svenska.

  1. Jag var bara ärlig Kim 😉 Som Ann brukar säga ”brutalt ärlig”. Men skulle jag jamsa med skulle jag knappast bidra till din utveckling. Om du inser och vågar erkänna hur bra du är även för dig själv kommer du ändå aldrig tappa den du är och bli arrogant (som vissa andra författare, de var troligtvis sådana redan innan debuten), du är inte en sådan person. Din ödmjukhet består. Kram!

   1. Åh, så fint, tack. Nu rinner tårar av glädje. Så skönt, för nyss grät jag över pappa. Minnen…
    Ska ta till mig dina ord och försöka inse att jag skriver bra. Tack <3
    Kramar Kim

 2. Jag har läst den, fast inte från pärm till pärm. Hennes egen historia om hur det gick för henne att bli författare är som en saga – helt otroligt fantastisk. Vilka ups and downs!
  Som handbok är den en guldgruva. Jag kommer alltid ha den i min bokhylla inom armslängd avstånd, även om jag inte kommer läsa i den ofta, så finns den där. När jag behöver den. Kim är otrolig på många sätt.

  1. Just det där att den innehåller allt, gör att man kan återvända och läsa det man behöver just då och samtidigt bli så härligt inspirerad. Det är verkligen en positiv bok så ja, den får en plats i bokhyllan i arbetsrummet, helt klart 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close