Att börja en början och att avsluta på ett bra sätt

Tisdagens författarkväll i Ljusdal var väl värd sin resa upp med tåg och sedan ner igen till Gävle. Sista tåget gick 21:10. En och annan gick på och klev av men efter Ockelbo kom tågvärden fnissande längs gången och talade om för mig att jag var sist kvar. Konstig känsla.

Känslan av författarkvällen med Christoffer Carlsson satt kvar i mina tankar. Det som jag tycker är intressant är både att få höra om författarens bakgrund, alltså orsaken till och hur skrivandet kom in i hans liv. Sen är naturligtvis arbetet med manuset till boken Den osynlige mannen från Salem intressant. Arbetet med att skriva överhuvudtaget är intressant. Just det där att få höra hur olika författare arbetar, vad de har för egenheter, små tips och tankar är det jag suger åt mig.

Eftersom jag just nu håller på att samla material för att skriva en Essä om ”att skriva en början och ett slut” – alltså hur och vad man ska göra/tänka på när man skriver början på sitt manus och hur man gör ett bra avslut. Det här är en av de kamper jag brottas med själv just nu, inte slutet utan början.

Jag hade mitt sista kapitel klart och har utgått från detta när jag började skriva. Men lika svårt som det kan vara att få till ett slut när man börjat, lika svårt kan det vara att få till en början. Mitt manus saknar just nu tre eller fyra kapitel varav början är ett. Jag har testat flera olika varianter men inte hittat rätt än. Därför har jag valt det här ämnet för min essä. Det är det jag behöver just nu helt enkelt.

Så när det står en författare framför mig måste jag naturligtvis ställa frågan – vad tänker du på när du skriver första kapitlet på din bok? Hur skapar du en bra början som får läsaren att vilja stanna kvar?

Christoffer höll förstås med om att början är viktig, det är den som ger ton till hela boken. Därför måste du lägga ner extra mycket arbete på just början. Men han sa också en annan sak som man måste ha med sig, den att du får inte göra början för bra om du inte sen kan leva upp till det i resten av boken. Och så är det ju. Har du skrivit en fantastisk början som fått läsaren att förväntansfullt läsa vidare och sen inte lever upp till det du lovat, jag då har du inte bara tappat läsaren av den här boken utan troligtvis kommer den personen inte heller att leta efter dina nästkommande böcker.

Så gör början bra, sätt ton för det som komma skall, men lova inte mer än du kan hålla.

2 reaktioner på ”Att börja en början och att avsluta på ett bra sätt”

  1. Pingback: At the Quill goes Blogg52 - a blogging challenge - TheSupercargo

  2. Pingback: At the Quill goes #Blogg52 - At the Quill

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close