Alla behöver hitta sin egen arbetsplats

I två år pendlade jag mellan Falun och Gävle med tåg. En timme dit och en timme hem blev en perfekt stund för mig att ägna mig åt att skriva. Det blev min arbetsplats helt enkelt och framför allt så blev det en rutin. Varje dag packade jag ner min dator i ryggsäcken och så fort som jag satt mig på tåget packade jag upp den. Bäst skrev jag mellan Hofors och Falun där uppkopplingen var för dålig för dumt nog så skaffade jag mig mobilt internet.

Det är först nu efter att jag slutat pendla som det gått upp för mig vilken rutin jag skaffat mig för nu känner jag mig lite vilse. Visserligen har vi köpt en ny soffa till dotterns rum, en sån där med divan, och där trivs både jag och katten. Men det där med rutin är lite sämre. För jag skulle nog vilja hävda att det inte bara räcker med en arbetsplats, du måste också skaffa dig en rutin. En tid varje dag som du ska ägna åt ditt skrivande. Det måste inte vara flera timmar, det kan vara som det var för mig med en timme på morgonen och en på kvällen. På så sätt har jag nästan skrivit klart en hel roman. Fast det är klart, det går inte fort om du inte ägnar mer tid än så.

Jag åker eller går aldrig någonstans utan min dator, den rutinen sitter kvar. Ett alternativ kan förstås vara att bära omkring på en anteckningsbok men jag har provat det och insett att jag skriver bäst på min dator. Skrattade lite åt mig själv när jag för någon vecka sedan tog tåget till Uppsala, då skrev jag hela vägen och blev nästan irriterad över att komma fram så fort (det tar en timme!). Är det helt enkelt så att jag behöver åka tåg varje dag för att få någon ordning på mitt skrivande.

Kanske har du ett heltidsjobb, familj och annat som gör att du har svårt att hitta ”din” tid. Det är då och därför du måste skaffa dig rutiner. Precis som det alltid finns tid för en promenad på 15 – 30 min så finns det alltid tid för ditt skrivande. Du måste bara se till att skapa dig den och sluta göra dig ursäkter. Din familj kommer att lära sig rutinen fortare än du gör ska du se.

Under rubriken skrivtips hittar du lite mer om det här med din skrivhörna och förslag på var du kan hitta dem. Kommentera gärna och berätta var du helst skriver någonstans.

1 reaktion på ”Alla behöver hitta sin egen arbetsplats”

  1. Pingback: Anna Hellqvist » En arbetsplats anpassad för dagens text

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close