4 tips för att bryta rutiner och hitta inspiration

Vi människor älskar rutiner

Och det är inget fel i det. För de flesta mår bättre om de har bra rutiner. Sen kan det bli lite för mycket av den där varan och då kan i alla fall jag bli lite av en upprorsmakare och bestämma mig för att ställa till det. Jo, jag skriver ställa till det för ni vet nog vad som kan hända när man plötsligt sätter sig på någon annans plats vid matbordet eller till och med i fikarummet eller matsalen.

Det finns nästan alltid någon som blir irriterad medan jag fnissar lite för mig själv över att jag varit en upprorsmakare.

Kreativa människor behöver ha det stökigt ibland

Som kreativ människa behöver man bryta mönster, vara lite av en upprorsmakare eller kanske bara välja att gå en helt annan väg hem. Gör vi inte det kommer våra idéer snart att avta eller börja upprepa sig som när det blir hack i skivan.

Nu kanske du som läser det här inte riktigt förstår vad jag menar för du har aldrig varit med om en LP-skiva med hack. Fråga då någon av den äldre generationen så kommer de med ett leende förklara för dig, och i bästa fall härma, hur det låter.

Ta en annan väg

Jag gör det nästan dagligen, väljer att ta en annan väg. Ibland tuffar allt på som vanligt medan de andra gånger ger en känsla av ”the butterfly effect” där en liten detalj kan skapa stora händelser.

Kreativt skrivande kräver att vi stannar upp, bryter rutiner och går åt andra håll ibland. Allt för att hjälpa den kreativa processen och hitta ny inspiration. Så hur gör man det då? Förutom att välja att ta en annan väg hem från affären, jobbet, vännerna.

Här får du 4 tips

  1. Leta upp böcker och tidningar du inte brukar läsa. Välj en annan genre, andra sorters tidningar eller läs biografier av folk du inte haft en tanke att läsa om
  2. Kolla in filmer eller TV-serier du brukar zappa förbi. Ge dem en ärlig chans och sätt dig in i hur de är uppbyggda, vad deras story är osv.
  3. Slumpa fram nåt nytt eller gammalt. Ta fram en bok, vilken som helst och slå upp en sida utan att tänka efter. Blunda och peka. Läs första meningen, eller stycket, och gör något av det.
  4. Ta fram en dikt eller sångtext. Klipp av meningar mitt i eller ta ut enstaka ord. Lägg allt i en burk och skaka om. Plocka fram en i tagen och lägg på bordet framför dig i den ordning de kommer. Det blir säkert rappakalja men börjar du jobba på meningarna kan du nog få ihop nåt att jobba med.

Apropå att gå en annan väg

Jag har bytt telefonabonnemang till Vimla. Det kanske låter lite löjligt att ta upp det här men jag är så himla nöjd. Inte nog med det så fick jag vara med i en testgrupp som gav mig möjligheten att ringa, surfa och messa gratis i flera månader. Det ni! Visserligen med ett annat nummer men ändå väldigt generöst och perfekt att ha i extratelefonen.

Och när det slutade blev jag erbjuden ett nytt simkort med nya funktioner. Riktigt vad det innebär har jag inte klart för mig än (kanske borde läsa på) men lite orolig var jag förstås över att bytet av simkort skulle bli krångligt. Man har ju varit med förut om man säger så. Men det gick hur smidigt som helst.

Dessutom kom det nya simkortet tillsammans med en sån där lite nål som behövs för att öppna luckan. Bara en sån sak, att man tänkt till där är fantastiskt. Sa jag förresten att jag även fick 5 GB surf extra på köpet bara för att jag bytte simkort? Jodåsåatt … 🙂

Bara om du vill förstås

Vill du också testa kan du gärna använda dig av min tipslänk till Vimla så får jag lite rabatt på kommande telefonräkningar (just nu får man 50% rabatt de första tre månaderna OCH både du och jag får 10kr rabatt varje månad). Skulle uppskattas av en fattig skribent … många bäckar små … och om inte annat så har jag gjort något annorlunda när jag delar med mig av tipslänken här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close