Sommaren är het

4 svar

 1. John Nixon skriver:

  Jag läser din beskrivning av värmen med stor igenkännande! Här på västkusten har vi åtminstone haft havsbris några dagar. Också, som ena sidan av lägenheten brukar vara i skuggan medan de andra baka, två öppna fönster brukar skapa en korsdrag.

  Jag hörde en journalist på radion säga att detta var den varmaste sommar sedan 1998. Jag vet inte. Jag kommer inte ihåg så mycket av sommaren 1998 – inte ett bra år för mig i allmänhet. Det var intressant att höra dina minnen av andra långa varma somrar.

  Det där om att brinna upp eller brinna ner har vi också på engelska. Jag skulle ha valt ”burn down” för strukturer eller föremål där det är möjligt att se flammorna äter sig ner, eller när en byggnad kollapsar. Men medan jag skrev den meningen tänkte jag på den fruktansvärda elden i London förra året när Grenfell Tower brann. Jag är inte säker på vad jag skulle använda där. Byggnaden brann men flammorna klättrade uppenbarligen _upp_ sidorna, (i nyhetsfilmerna). Strukturen står fortfarande, så den brann inte ner. De människor som förlorade sina liv brann upp och alla ägodelar som människor förlorade brann upp. Säkert. Men tornet brann varken upp eller ner. Kanske ska man säger att det brann ut?

  • Anna Hellqvist skriver:

   Javisst är det svårt det där. Först tycker man att det är så självklart men sen när man väl börjar prata om det, eller skriva, så kommer tankarna. Brinner det upp eller är det ner? Jag ser precis som du en bild framför mig där lågorna går nerifrån och upp eller tvärtom. Tänkte också på den där fruktansvärda branden i London förra året, så tragisk och även om den inte har samma storlek som den i Sverige nu så var det människor som dog där och det är alltid mycket värre än det materiella. Saker kan vi alltid ersätta, men inte människor även om det är mycket sorg med i det här också då det är en ekonomisk tragik och mycket minnen som går upp (inte ner) i rök.

 2. Kim M Kimselius skriver:

  Ja, det är hemskt med de här bränderna. Jag älskar sol och värme och har njutit ända sedan värmen kom. Vi hade t.ex. snö ända till mitten av april… Därefter kom värmen och har stannat sedan dess.
  Jag njuter fortfarande, men jag lider med djuren, med grannarna vars åkrar och ängar är lika bruna och knastertorra som min gräsmatta. För en gång skull har jag lyckats måla hela staketet, rätt långt, under samma sommar, utan att det har regnat på det. Många saker att glädjas åt här i mitt paradis, men när jag tittar utanför staketet ser det värre ut.
  Kram Kim

  • Anna Hellqvist skriver:

   Jo det är ju med blandade känslor man ser på en sån här sommar. Varmt och härligt då färgen torkar fortare än annars och man badar mer än någonsin. Samtidigt så får jag lite svårt att samla tankarna och sömnen blir en aning lidandes. Mest lider jag som du med bönder, djur och nu alla dessa människor som måste evakueras och lämna sina hem. Hur ska man kunna prioritera vad man ska ta med sig?
   Kram Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close