En situation med tankstreck, pratminus och citationstecken

9 svar

 1. John Nixon skriver:

  Word är ett godawful program, och har blivit värre under de senaste 10 åren med varje ny version Microsoft har släppt. Jag är tvungen att använda den senaste versionen på en av de platser som jag arbetar och jag hatar det. När jag arbetar för mig själv föredrar jag att använda rtf (Wordpad / Word v2), som har de flesta av de saker som jag finner jag behöver. Eftersom jag dikterar längre texter – mitt sätt att undvika att använda musen för mycket – och översatt texter, kan jag diktera ”dash” eller ”open quotes” som kommando. (Jag jobbar på engelska.) När den dagen kommer att sätta min roman för egenpublicering, planerar jag att använda InDesign, som jag lär mig (långsamt) att använda.

  • Anna skriver:

   Jag har använt open office de sista åren men upptäckte att det blev problem när jag skulle ge respons på kursen i kreativt skrivande. Alla mina kommentarer hoppade runt och även när jag skulle öppna dokument där andra skulle ge mig respons. Det är enda anledningen till att jag skaffade word.

  • Lars Billbäck skriver:

   Jag försöker ha en så klar gräns som möjligt mellan textskrivande och textformatering. Det hjälper en del, även med word 🙂 Då jag är norsk och inte har tagit del av någon som helst svenskundervisning så är jag pyttelite beroende av Words stavkontroll och (inte helt sopiga) grammatikkontroll. Words ”hjälpsamhet” är vidrig. Automatiska punktlistor när man vill använda talstreck etc. Tabeller? Kill me now.

   Skit i formateringen. Så långt det går. Färga inte din text med massor av formateringsdravvel, så blir det enklare att göra en bra och presenterbar version av den när det kommer till skott.

 2. Lars Billbäck skriver:

  …åsså är det ju det att jag har en blind spot vad angår skillnaden på Mogren (skidåkaren) och Lindgren (författaren)… 🙂

 3. Lars Billbäck skriver:

  Fina resurser, tackar! Själv håller jag mig till citationstecken – tycker av någon anledning att att pratminus (förutom att vara tangentbordsmässigt svåråtkomliga) är lite för lite flexibla.

  Det finns ju vissa som inte använder vare sig pratminus eller citationstecken – Torgny Mogrens ”Ljuset” är ett bra exempel.

  • Anna skriver:

   Jag började med citationstecken, tycker det är snyggast. Men så blev jag så förvirrad av alla regler hit och dit och hittade inte bra hjälp någonstans. Trodde att pratminus skulle rädda mig liksom. Men så gick det med det.

 4. Eva Ullerud skriver:

  Ett problem du inte är ensam om, man blir vansinnig av denna kamp mot datorn. Tack för att du delar med dig av länkarna!

  • Anna skriver:

   Eller hur! Man kunde ju tycka att ett program som utvecklas borde bli bättre och mer användarvänligt men så är det inte. Till och med wordpress förstår att två – blir ett långt —

   Kortkommandon är annars något man ska lära sig så mycket man kan om. För att underlätta livet och hälsan. De jag använder mest är ctrl + Z = ångra, ctrl + C = kopiera, ctrl + V = klistra in, ctrl + X = klipp ut

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close